Boc, despre Ponta: E inadmisibil sa nu ai o expertiza de specialitate. Nu a facut nimic pentru stabilitatea tarii

Boc, critic la adresa lui Ponta: E inadmisibil sa nu ai o expertiza de specialitate. Nu a facut nimic pentru stabilitatea tarii

Fostul premier Emil Boc considera ca este inadmisibil ca la nivel de premier si de ministru de Finante sa nu existe o expertiza de specialitate cand este vorba despre discutarea unor masuri cu impact bugetar concret, transmite corespondentul Mediafax.

Intrebat, miercuri, intr-o conferinta de presa, cum comenteaza prestatia premierului Victor Ponta si a ministrului de Finante la consultarile de la Cotroceni vizand reducerea CAS, Emil Boc a spus ca in momentul de fata sunt constrangeri care tin de colaborarea cu CE, unde Romania are stabilita o tinta de deficit bugetar si una de deficit structural.

“Este inadmisibil ca la nivel de premier si ministru de Finante sa nu ai o expertiza de specialitate cand e vorba de discutarea unor masuri cu impact bugetar concret. Trebuie ca tara sa se fereasca de masuri populiste sau masuri care nu au acoperire reala in economie, pentru ca am avut aceste excese in 2007 – 2008, dupa care a trebuit ca toti romanii sa plateasca costurile unei asemenea politici. Sunt acum constrangeri care tin de colaborarea cu CE, pentru ca acel MTO este cu CE, unde Romania are stabilit o tinta de deficit bugetar si una de deficit structural. Cel mai complicat lucru este de a respecta deficitul structural, de 1 la suta”, a spus Boc.

Citeste si: Ponta a anuntat cand va intra in vigoare CAS-ul

Potrivit acestuia, respectarea deficitului structural de 1 la suta inseamna ca intre venituri permanente si cheltuieli permanente nu poate fi o diferenta mai mare de 1 la suta.

“Deficitul bugetar, care poate fi pana la 1,5 la suta pentru Romania, poate include si venituri conjuncturale, de exemplu banii obtinuti din vanzarea unei banci. in deficitul structural nu se iau in considerare aceste venituri conjucturale pe care le poti avea intr-un an, dar anul viitor nu le mai ai. De aceea, este greu de atins aceasta tinta de deficit structural, care va pune probleme Romaniei, dar ii va asigura sanatatea fiscala pe termen mediu si lung. Aceste instrumente sunt elemente de lucru ale premierului si ministrului de Finante in fiecare zi. De aceea, am fost profund surprins ca ei nu le cunosc sau au lasat de inteles ca nu le cunosc”, a mai spus Emil Boc.

Citeste si: Traian Basescu, la B1: Ponta se poarta ca un pisicut cand vine la Cotroceni. Ioana Petrescu a fost folosita de premier

Acesta a sustinut ca Victor Ponta nu a stiut despre MTO “pentru ca nu a contribuit cu nimic la restabilirea echilibrului bugetar”.

“Daca s-ar fi chinuit si ar fi avut marile provocari cum le-a avut Guvernul pe care l-am condus in perioada 2010 – 2011, de a reduce deficitul bugetar de la minus 9 la sub 3 la suta, atunci ar fi stiut ce inseamna MTO. Nu ai muncit, nu ai de unde sa stii. El culege roadele restabilirii echilibrelor macro bugetare, pentru ca nu a facut nimic pentru a aduce stabilitatea economica a tarii, ci a beneficiat de rezultatele muncii noastre”, a conchis Boc.