BOGDAN AURESCU a dezvaluit principalul motiv al vizitei lui JENS STOLTENBERG la Bucuresti

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, s-a intalnit joi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, scopul principal fiind evaluarea implementarii deciziilor adoptate la Summit-ul NATO din Marea Britanie, precum si discutarea prioritatilor in perspectiva Summit-ului Aliat de anul viitor, din Polonia, cat si a contributiilor Romaniei in acest scop.

“Ministrul roman al afacerilor externe a apreciat progresele obtinute pentru punerea in aplicare a deciziilor Summit-ului Aliat din Marea Britanie, in special in raport cu Planul de actiune al Aliantei pentru cresterea capacitatii de reactie (Readiness Action Plan / RAP) si a multumit Secretarului General Jens Stoltenberg pentru sprijinul sau in acest sens”, se arata intr-un comunicat MAE remis joi Agerpres.

CITESTE SI: GABRIEL OPREA: Situatia din zona Marii Negre si a ROMANIEI ramane INGRIJORATOARE 

Potrivit sursei citate, seful diplomatiei romane a punctat eforturile Romaniei, inclusiv pe linie diplomatica, pe linia operationalizarii celor doua structuri de comanda si control care vor fi stabilite pe teritoriul tarii noastre, precum si importanta pe mai departe de a asigura o abordare integrata si unitara din partea Aliantei a intregului flanc estic.

Abordand tema prioritatilor pentru Summit-ul din Polonia, din iulie 2016, seful diplomatiei romane a accentuat interesul major al Romaniei pentru continuarea procesului de adaptare a Aliantei Nord-Atlantice. De asemenea, acesta a aratat ca tara noastra considera ca este important ca in acest proces sa se acorde o atentie deosebita regiunii Marii Negre, care este esentiala pentru securitatea Aliantei, aflandu-se la punctul de intalnire dintre flancurile estic si sudic al NATO, mai ales in contextul riscurilor si amenintarilor din vecinatatea estica, dar si din cea sudica ale NATO. Aurescu a subliniat si importanta intensificarii, cu rezultate concrete, a cooperarii si coordonarii NATO-UE, in special pe dimensiunea de raspuns la amenintarile hibride, precum si in ce priveste securitatea maritima, comunicarea strategica si combaterea terorismului.

Avand in vedere amploarea actuala a fenomenului terorist, Bogdan Aurescu a sugerat ca problema combaterii terorismului sa se plaseze pe agenda viitorului Summit din Polonia, se arata in comunicat.

CITESTE SI:  

In acelasi context, Bogdan Aurescu a mai evidentiat interesul Romaniei pentru asigurarea stabilitatii in vecinatatea estica. El a reamintit propunerea tarii noastre, lansata cu prilejul ministerialei de externe recente din Antalya, privind elaborarea unei strategii integrate a NATO, “cu doua brate” — pentru vecinatatea estica si sudica — si a exprimat satisfactia in legatura cu faptul ca dupa intalnirea din Turcia au fost deja inregistrate progrese concrete la nivelul Aliantei pentru concretizarea acestei propuneri a Romaniei.

Ministrul afacerilor externe a reiterat sprijinul tarii noastre pentru politica NATO a usilor deschise si pentru inregistrarea de rezultate concrete in acest in ceea ce priveste candidatura Muntenegru, dar si in raport cu ceilalti aspiranti, cu accent pe Georgia, potrivit documentului citat.

Totodata, ministrul afacerilor externe l-a informat pe secretarul general al NATO in legatura cu stadiul operationalizarii sistemului defensiv de aparare impotriva rachetelor balistice, subliniind interesul Romaniei ca la Summit-ul de anul viitor sa fie declarata capacitatea operationala initiala a sistemului NATO, la care atat Romania, cat si SUA contribuie substantial prin facilitatea de la Deveselu.

Potrivit sursei citate, secretarul General Jens Stoltenberg a apreciat contributiile substantiale, atat conceptuale, cat si operationale ale tarii noastre in cadrul NATO, subliniind ca Romania este un aliat de incredere si dedicat. Totodata, Secretarul General a aratat ca, prin eforturile conjugate ale Aliatilor, demersurile NATO privind implementarea masurilor de adaptare se desfasoara conform calendarului si ritmului stabilit. In acest sens, el si-a exprimat aprecierea pentru contributia Romaniei in ceea ce priveste stabilitatea regionala si promovarea abordarii strategice a regiunii Marii Negre — un spatiu semnificativ pentru securitatea regionala, dar si pentru securitatea transatlantica in ansamblu, si care va beneficia in continuare de un interes sporit din partea Aliantei.

Inaltul oficial NATO si-a exprimat satisfactia in legatura cu decizia tarii noastre de a asigura un buget sporit pentru cheltuielile de aparare, Romania situandu-se astfel printre aliatii care au inteles importanta acestei decizii in contextul actual de securitate preocupant. In acest sens, Secretarul General a aratat ca va oferi Romania ca exemplu de bune practici pentru alte state. Totodata, oficialul a exprimat apreciere pentru expertii si diplomatii romani care lucreaza pentru NATO, acestia fiind o resursa umana valoroasa, se mai arata in comunicatul MAE.

Sursa foto: realitatea.net