BOGDAN AURESCU a facut prima declaratie de presa din postura de ministru de EXTERNE

Noul ministru de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, marti, ca pentru el MAE este “casa si caminul” sau, iar obiectivele si interesele Romaniei pe plan international sunt crezul sau, precizand, totodata, ca, in foarte mare masura, colegii sai diplomati sunt profesionisti si integri.

“Sunt diplomat de cariera si cred ca aceasta formula, in context, este cea mai buna formula pentru conducerea MAE si a diplomatiei, a afacerilor externe ale Romaniei. Am incredere in colegii mei diplomati si consuli, care sunt, in foarte mare masura, profesionisti si integri. Ii sustin si ii indemn sa ramana asa”, a declarat, marti, Bogdan Aurescu, la prima declaratie de presa in calitate de sef al diplomatiei.

CITESTE SI: DECRETELE privind numirea ministrilor BOGDAN AURESCU si HEGEDUS CSILLA au fost PUBLICATE in Monitorul Oficial 

“Pe mine ma cunoasteti: de mai bine de 18 ani vin in fiecare zi la serviciu, la minister, iar aceasta sintagma include si sambete, si duminici, si de multe ori si nopti. Am parcurs cariera de diplomat pas cu pas, de la referent relatii si atasat pana la ministru-plenipotentiar. Pentru mine, aceasta institutie a diplomatiei este casa si caminul meu, iar obiectivele de politica externa ale Romaniei si interesele ei pe plan international sunt crezul meu”, a spus Aurescu.

“Alegerile din R. Moldova din 30 noiembrie reprezinta un moment istoric pentru societatea de peste Prut, care trebuie sa marcheze, speram noi, consolidarea parcursului ireversibil spre Europa al R. Moldova si continuarea reformelor democratice. In caz contrar, toate eforturile depuse de guvernul pro-european, dar si de catre UE, inclusiv eforturile foarte intense ale Romaniei in aceasta directie strategica, vor fi in zadar. De aceea, acest moment este, pentru Romania, aflata la frontiera externa a UE si a NATO, o problema de securitate nationala”, a mai declarat Bogdan Aurescu, adaugand ca prima sa vizita in calitate de ministru o va face la Chisinau, pe 1 decembrie, de Ziua Nationala, si imediat dupa alegerile din 30 noiembrie.

CITESTE SI: Bogdan Aurescu si Csilla Hegedus au depus juramantul. Basescu: Va felicit in mod deosebit pentru nominalizarea de la MAE 

Totodata, ministrul a precizat ca primul sau contact diplomatic cu un omolog a fost cu Natalia Gherman, ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene al R. Moldova. El a anuntat ca a doua vizita va avea loc la Bruxelles, la reuniunea ministrilor de externe NATO din 2 decembrie.

Pe 3 decembrie, Aurescu va participa, tot la Bruxelles, la reuniunea coalitiei internationale anti-ISIL. In perioada 4-5 decembrie, seful diplomatiei va participa, la Basel, in Elvetia, la reuniunea ministrilor de Externe ai OSCE. Ministrul a precizat ca reuniunea “se va concentra mai ales pe situatia din Ucraina”, dar si pe teme precum conflictele inghetate, inclusiv din regiunea transnistreana a Republicii Moldova.

Sursa foto: realitatea.net