BOGDAN AURESCU a transmis un mesaj cu ocazia ZILEI MONDIALE a REFUGIATULUI

Ministrul Afacerilor Externe, BOGDAN AURESCU, a afirmat sambata cu ocazia celebrarii ZILEI MONDIALE a REFUGIATULUI ca numarul fara precedent al persoanelor deplasate fortat reflecta nu doar sporirea suferintei la scara individuala, ci si multiplicarea alarmanta a surselor de violenta si instabilitate in plan global.

“Sistemul international umanitar a atins un punct de cotitura, care impune regandirea manierei de raspuns in situatii de urgenta, cu accent asupra consolidarii capacitatii de recuperare si adaptare a persoanelor stramutate si a comunitatilor-gazda. Organizarea la Istanbul, in mai 2016, a primului Summit Mondial Umanitar reprezinta oportunitatea necesara pentru dezvoltarea de parteneriate si consacrarea unei noi paradigme de actiune eficienta, in acord cu dinamica geopolitica actuala”, a declarat Aurescu, intr-un comunicat remis sambata presei, referindu-se la datele publicate de UNHCR.

CITESTE SI: BOGDAN AURESCU a inaugurat Centrul de Informare al Romaniei de la COMRAT 

BOGDAN AURESCU a mai facut referire la Centrul de Tranzit in Regim de Urgenta de la Timisoara si a evidentiat faptul ca “a inceput ca un proiect pilot unic in lume, primul de acest fel si veritabil model de urmat, devenind un instrument important al politicii de protectie a refugiatilor al UNHCR si un mecanism rapid si eficient de salvare a vietii pentru unele dintre cele mai vulnerabile persoane. Romania pune astfel in aplicare, din 2008 si pana in prezent, in modul cel mai concret si cu rezultate vizibile, conceptul de securitate umana”.

MAE saluta celebrarea, la 20 iunie, a ZILEI MONDIALE a REFUGIATULUI, un prilej de constientizare a situatiei milioanelor de persoane deplasate fortat din cauza conflictelor si persecutiilor la nivel global. Marcarea acestei zile reprezinta, totodata, un moment de reflectie asupra provocarilor si riscurilor la care se expun actorii umanitari si a eforturilor necesare in vederea identificarii de solutii durabile la problemele refugiatilor.

In 2014, sistemul international umanitar a continuat sa fie marcat de crize complexe (Siria, Irak, Sudanul de Sud, Republica Centrafricana), cu consecinte devastatoare in plan uman si socio-economic. La sfarsitul anului precedent, peste 59 de milioane de persoane depindeau de protectia si asistenta oferite de Biroul Inaltului Comisar ONU pentru Refugiati (UNHCR), se arata in comunicatul citat.

CITESTE SI: BOGDAN AURESCU: Este nevoie de reluarea formatului 5+2 pentru REZOLVAREA CONFLICTULUI TRANSNISTREAN 

Campania mediatica lansata de UNHCR cu aceasta ocazie vizeaza sensibilizarea publicului larg cu privire la dimensiunea umana a dramei traite de refugiati si persoanele deplasate intern, prin prezentarea unor povesti emotionante de viata. MAE sprijina apelul UNHCR la solidaritate si compasiune, pe fondul accentuarii climatului de intoleranta si xenofobie in multe regiuni ale globului si considera ca redarea cu acuratete a amplorii fenomenului la nivel public va contribui la o dezbatere constructiva pe marginea beneficiilor si provocarilor migratiei internationale.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) reafirma aprecierea pentru activitatea esentiala a UNHCR in sprijinul persoanelor vulnerabile si condamna in termenii cei mai fermi orice tentativa de amenintare sau atac la adresa lucratorilor umanitari. Incepand cu anul 2001, ZIUA MONDIALA a REFUGIATULUI este celebrata in data de 20 iunie a fiecarui an, in conformitate cu Rezolutia 55/76 a Adunarii Generale a ONU.

Sursa foto: jurnalul.ro