BOGDAN AURESCU l-a primit pe noul ambasador al SUA la Bucuresti, HANS KLEMM

Ministrul Afacerilor Externe, BOGDAN AURESCU, l-a primit luni pe HANS KLEMM – ambasadorul agreat al Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, pentru prezentarea copiilor scrisorilor de acreditare.

Cei doi oficiali au evidentiat nivelul excelent si privilegiat al relatiilor romano-americane, care in 2015 aniverseaza 135 de ani de existenta.

”Seful diplomatiei romane a subliniat rolul central al Parteneriatul Strategic in arhitectura politicii externe si de securitate a Romaniei si a exprimat aprecierea fata de contributia SUA la asigurarea securitatii Romaniei. Ministrul AURESCU a subliniat dorinta partii romane de a consolida si aprofunda colaborarea pe toate dimensiunile de referinta ale Parteneriatului Strategic cu SUA”, informeaza MAE.

CITESTE SI: KLAUS IOHANNIS l-a primit luni, la Cotroceni, pe HANS KLEMM, noul ambasador al SUA in Romania

Totodata, in cadrul intalnirii au fost trecute in revista principalele repere ale agendei bilaterale pana la sfarsitul anului in curs, fiind exprimat interesul comun pentru extinderea contactelor politice in viitor.

BOGDAN AURESCU a subliniat atentia pe care partea romana o acorda activitatii Task Force-ului pentru implementarea Declaratiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI intre Romania si Statele Unite.

”In ceea ce priveste palierul politico-militar si de securitate, seful diplomatiei romane a salutat foarte buna cooperare pentru realizarea proiectelor strategice comune, in special operationalizarea pana la finalul anului a sistemului de aparare antiracheta de la Deveselu”, se mai arata in comunicatul MAE.

De asemenea, cei doi interlocutori au examinat si modalitatile de valorificare a oportunitatilor de extindere a cooperarii economice bilaterale, convenind asupra valorificarii si mai eficiente a potentialului pe aceasta linie dintre cele doua state. In acest context, a fost evidentiata relevanta celei de a 4-a misiuni economice anuale a Consiliului de Afaceri Americano-Roman (AMRO), programata in aceasta toamna la Bucuresti, pentru amplificarea dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic.

CITESTE SI: Noul ambasador al SUA: Telul meu este sa consolidez PARTENERIATUL nostru pentru SECURITATE

In cadrul discutiilor cei doi oficiali au abordat si aspecte privind obiectivul includerii Romaniei in Programul Visa Waiver.

Ministrul AURESCU a exprimat interesul autoritatilor romane pentru dezvoltarea interactiunii bilaterale si in cadrul altor domenii de interes convenite in Declaratia Comuna. Dincolo de dimensiunea politico-militara si economica, BOGDAN AURESCU a aratat ca este necesara amplificarea cooperarii si in ceea ce priveste colaborarea romano-americana in domeniile de varf ale inovatiei si tehnologiei, educatiei, cercetarii si schimburilor culturale.

Au fost, totodata, discutate aspecte privind stabilitatea si securitatea din regiune, in special evolutiile din vecinatatea Romaniei. Potrivit MAE, a avut loc un schimb de opinii cu privire la situatia din Republica Moldova si a fost discutat sprijinul pe care Romania si SUA il pot acorda in actuala etapa a parcursului european al acestui partener apropiat.

Ministrul AURESCU a adresat ambasadorului KLEMM urari de succes in activitate, asigurandu-l de intregul sprijin al Ministerului Afacerilor Externe si al sau personal.

 Sursa foto: mediafax