BOGDAN AURESCU participa la REUNIUNEA INFORMALA a ministrilor de Externe din UE

Ministrul Afacerilor Externe, BOGDAN AURESCU, participa vineri si sambata, la Luxemburg, la REUNIUNEA INFORMALA a ministrilor de Externe din statele membre ale UE (tip GYMNICH).

Potrivit unui comunicat al MAE transmis presei, discutiile ministrilor se vor concentra pe teme de actualitate precum: Vecinatatea Estica a UE, in principal evolutiile recente din Ucraina si relatiile cu Federatia Rusa, procesul de pace din Orientul Mijlociu, relatiile Uniunii cu Iranul si CRIZA MIGRANTILOR. Presedintele Comisiei de politica externa a Parlamentului European, ELMAR BROK, este invitat sa participe la prima parte a reuniunii.

CITESTE SI: AURESCU: CREDEM CA ADERAREA ROMANIEI LA SPATIUL SCHENGEN VA SPORI SECURITATEA ACESTUI SPATIU

O atentie speciala va fi acordata stadiului proceselor de reforma din statele din Vecinatatea Estica, in special Republica Moldova, Georgia si Ucraina, situatiei de securitate din estul Ucrainei si masurilor necesare in vederea implementarii neintarziate de catre parti a acordurilor de la Minsk. Vor fi analizate modalitatile optime de utilizare a Parteneriatului Estic si Politicii Europene de Vecinatate in sprijinul avansarii proceselor de reforma, inclusiv in gestionarea aspectelor ce privesc securitatea comuna, precizeaza MAE.

PROBLEMATICA MIGRATIEI va reprezenta un punct esential al agendei, ministrii urmand a avea un schimb de opinii pe marginea propunerilor ce vizeaza actiunea externa din abordarea cuprinzatoare la nivel european si global a FENOMENULUI MIGRATIEI. O parte a discutiilor din aceasta sesiune va avea loc cu participarea ministrilor de Externe din statele candidate la aderare la UE (Serbia, Albania, Muntenegru, F.R.I. Macedonia si Turcia).

CITESTE SI: MAE SALUTA DESEMNAREA DENISEI-ELENA IONETE CA SEF AL DELEGATIEI UE IN CIAD

Reuniunile informale de tip GYMNICH sunt organizate de doua ori pe an, de catre statul care detine Presedintia semestriala a Consiliului UE. Denumirea provine de la castelul GYMNICH din Germania, unde a avut loc prima intalnire de acest fel (1974).

Scopul principal al acestor reuniuni este facilitarea unui amplu schimb de opinii privind subiecte de actualitate de pe agenda de politica externa europeana. Dezbaterile nu se finalizeaza cu adoptarea de concluzii oficiale. Totodata, reuniunile tip GYMNICH reprezinta punctul de plecare pentru dezbaterea temelor ce urmeaza sa figureze pe agenda reuniunilor formale din semestrul respectiv (Consiliul Afaceri Externe, Consiliul European etc.), mentioneaza MAE.

Sursa foto: realitatea