BOGDAN AURESCU: Politica externa trebuie sa fie una de CONSENS NATIONAL

Ministrul de Externe BOGDAN AURESCU spune, intr-un mesaj cu ocazia sarbatoririi Unirii Principatelor, ca acest moment de referinta trebuie sa reaminteasca si astazi de valorile fundamentale ale devenirii Romaniei, inclusiv din perspectiva activitatii diplomatice, politica externa trebuind sa fie una de consens national.

In mesajul transmis cu ocazia implinirii a 156 de ani de la UNIREA PRINCIPATELOR ROMANE, ministrul de Externe arata ca “momentul istoric de la 1859 reprezinta un eveniment care evoca solidaritatea romanilor – un efort al mai multor generatii care au urmarit si actionat eficient pentru indeplinirea idealului national”. “Totodata, reprezinta inceputul institutional al modernizarii Romaniei si a institutiilor sale. Reforma statului a contribuit in mod natural la modernizarea societatii in ansamblul sau, pe parcursul deceniilor urmatoare”, mentioneaza el.

CITESTE SI: Iohannis, mesaj de Ziua Unirii: Cu incredere in prezent sa fim, oriunde ne-am afla 

BOGDAN AURESCU subliniaza ca UNIREA PRINCIPATELOR a insemnat si un succes al politicii externe romanesti, “intrucat diplomatia romana a stiut sa urmareasca cu consecventa realizarea idealului national si coagularea fortelor internationale favorabile acestui obiectiv”.

Potrivit ministrului de Externe, aniversarea actului Unirii de la 1859 are si o semnificatie aparte pentru Ministerul Afacerilor Externe, “reprezentand inca un prilej de rememorare si pretuire fata de activitatea depusa in slujba natiunii romane de catre Sectia Afacerilor Straine din cadrul Secretariatului de Stat, infiintata in baza unui decret din 6 martie 1859”.

“Aceasta Sectie a reprezentat nucleul a ceea ce, incepand din 1862, va deveni institutia Ministerului Afacerilor Externe. Iata, deci, ca in 2015 putem sa vorbim deja de 153 de ani de diplomatie romana moderna”, precizeaza Aurescu.

“Acest moment de referinta din istoria romanilor – Unirea Principatelor Romane – trebuie sa ne reaminteasca si astazi de valorile fundamentale ale devenirii Romaniei, inclusiv din perspectiva activitatii noastre diplomatice. Politica externa a Romaniei trebuie sa fie intotdeauna o politica de consens national, in stransa legatura cu obiectivele urmarite pe plan intern, potentandu-le si punandu-le in valoare. Acest principiu este cu atat mai necesar in contextul geopolitic actual si al perioadei de criza pe care o traverseaza zona din vecinatatea noastra estica si nu numai”, afirma AURESCU in mesaj.

CITESTE SI: Ponta, mesaj de Ziua Unirii: Imi doresc sa fim mai uniti, sa facem mai putina politica si mai multa administratie 

Ministrul mentioneaza totodata ca, in 2019, cand se vor implini 160 de ani de la Unirea Principatelor Romane, va fi de indeplinit, “ca o continuare simbolica a drumului inceput in 1859”, un obiectiv major pentru istoria recenta – preluarea de catre Romania a Presedintiei semestriale a Consiliului Uniunii Europene.

“Cu aceasta proiectie in viitor – dar cu gandul la numeroasele obiective de etapa pe care le mai avem de parcurs pana atunci – inchei mesajul meu prin a transmite tuturor romanilor de pretutindeni urarile mele de bine, cu prilejul Unirii Principatelor Romane”, a mai declarat ministrul BOGDAN AURESCU.

Sursa foto: realitatea.net