BOGDAN AURESCU: Prezenta SUA in Europa, angajament puternic pentru SECURITATEA MONDIALA

Ministrul Afacerilor Externe, BOGDAN AURESCU, a declarat, joi, ca prezenta Statelor Unite ale Americii in Europa reprezinta un angajament puternic al acestei tari pentru SECURITATEA MONDIALA, in timp ce prezenta in Romania a SUA este pentru Bucuresti “un factor de reasigurare”.

“Cooperarea transatlantica este cruciala. Prezenta Statelor Unite in Europa reprezinta un angajament puternic pentru securitatea noastra comuna si pentru securitatea mondiala, fundamentala pentru securitatea comuna. Numai o comunitate euroatlantica unita poate face fata amenintarilor si poate proiecta stabilitate. Romania poate depune marturie in acest sens. Parteneriatul strategic cu Statele Unite este una dintre dimensiunile fundamentale ale politicii externe romanesti. Prezenta Statelor Unite in Romania este un factor de reasigurare”, a afirmat BOGDAN AURESCU, in cadrul unui forum organizat de Institutul Aspen Romania.

CITESTE SI: AURESCU: SISTEMUL DE LA DEVESELU ESTE DE NATURA EXCLUSIV DEFENSIVA

Seful diplomatiei romane a amintit ca la nivel mondial se vorbeste de mai multa vreme de niste schimbari strategice si despre o disolutie a arhitecturii strategice europene.

“Avem nevoie continuu de adaptare si de elaborarea de noi politici. Cu toate acestea, cum criza se adanceste, trebuie sa ne axam asupra intereselor noastre strategice si sa fim atenti la amenintarile din jur. (…) Avem un rol important in aceasta zona invecinata. Apar tendinte stimulate de terte parti care nu sunt doar destabilizatoare pentru aceste regiuni, dar care au impact negativ si asupra mediului de securitate intern si extern”, a apreciat BOGDAN AURESCU.

El a trecut in revista situatia din Vecinatatea Estica, din Vecinatatea Sudica si din Orientul Mijlociu, subliniind oportunitatile pe care le are Romania in tot acest context.

“In prezent, cand comunitatea euro-atlantica se afla la o rascruce, Romania poate actiona ca un aliat puternic la granita de est a NATO si UE. Pentru prima data in istoria noastra (…) facem parte din aceasta comunitate de valori (…) pentru prima data ne aflam intr-o zona de siguranta la granita si putem reprezenta o punte in aceasta zona. Suntem responsabili ca tara, dar si din perspectiva comunitatii de valori sa ne folosim de aceasta pozitie de punte pentru a crea stabilitate si prosperitate in regiune”, a declarat ministrul de Externe.

Totodata, BOGDAN AURESCU a evidentiat importanta cooperarii dintre NATO si UE, astfel incat sa existe un raspuns adecvat la provocarile actuale.

Sursa foto: jurnalul