BOGDAN AURESCU revine de urgenta in ROMANIA pentru a coordona celula de criza in cazul ROMANULUI RAPIT

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, se intoarce marti de urgenta in tara de la reuniunea Comitetului Ministrilor al Consiliului Europei, care are loc la Bruxelles, in contextul informatiilor noi legate de cetateanul roman rapit in Burkina Faso, au confirmat, pentru AGERPRES, surse diplomatice.

Grupul jihadist Al-Mourabitoune a anuntat ca il detine pe romanul rapit in Burkina Faso in aprilie, intr-un mesaj audio semnat de cel care se prezinta drept noul lider, rival al algerianului Mokhtar Belmokhtar, si care a fost difuzat luni seara de agentia mauritana Al-Akhbar.

CITESTE SI:  Gruparea jihadista Al-MOURABITOUNE revendica rapirea ROMANULUI in Burkina Faso. UPDATE 

Afirmand ca vorbeste in numele lui ‘Adnan Abou Walid Sahraoui, emirul Al-Mourabitoune’, autorul inregistrarii in limba araba ‘face apel la Guvernul roman sa acorde o atentie serioasa negocierilor pe tema eliberarii ostaticului detinut de grup’. ‘Guvernul roman va purta intreaga responsabilitate pentru soarta ostaticului daca intarzie sa profite de ocazia care ii este oferita de a-si elibera cetateanul’, se mentioneaza in inregistrare, intr-o aparenta referire la lipsa negocierilor cu Bucurestiul, noteaza AFP.

Romanul, agent de securitate intr-o mina de mangan la Tambao, in nordul Burkinei Faso, in apropiere de frontiera cu Niger si Mali, a fost rapit la 4 aprilie de oameni inarmati care purtau turbane, dar pana in prezent nu a fost avansata nicio revendicare considerata credibila.

Ministerul roman al Afacerilor Externe a informat marti dimineata ca Celula de criza interinstitutionala care gestioneaza situatia cetateanului roman rapit in Burkina Faso analizeaza stirea de presa cu privire la mesajul audio referitor la cetateanul roman. “Autoritatile romane competente, reprezentate in Celula de criza interinstitutionala convocata de MAE dupa rapire, verifica in regim de urgenta veridicitatea informatiilor prezentate in stirea de presa, inclusiv a mesajului audio. Celula de criza interinstitutionala convocata de MAE (din care mai fac parte SIE, SRI, MApN, Administratia Prezidentiala) lucreaza in permanenta pentru gestionarea situatiei”, a precizat MAE, intr-un comunicat remis AGERPRES.

CITESTE SI: MAE: Celula de criza analizeaza mesajul primit cu referire la ROMANUL RAPIT in BURKINA FASO

Conform sursei citate, impreuna cu MAE, care actioneaza pe toate canalele diplomatice disponibile si gestioneaza activitatea de comunicare, autoritatile romane competente in domeniul securitatii nationale (SIE, SRI, MApN) care sunt reprezentate in Celula de criza convocata de MAE depun toate eforturile pentru eliberarea cetateanului roman.

‘Fiecare institutie actioneaza cu instrumentele si metodele specifice de actiune, conform competentelor stabilite prin metodologia aprobata de CSAT. De asemenea, Celula de criza interinstitutionala continua sa colaboreze strans cu partenerii internationali ai Romaniei’, a punctat MAE.

Sursa foto: adevarul.ro