BOGDAN AURESCU: ROMANIA este pe deplin atasata valorilor europene

ROMANIA este pe deplin atasata valorilor europene, sustine activ aprofundarea procesului de integrare europeana si unitatea proiectului european, afirma ministrul Afacerilor Externe, BOGDAN AURESCU, in mesajul transmis sambata de 9 Mai.

“Promovam demersurile de consolidare a Uniunii si de concretizare a obiectivelor aflate pe agenda actuala a UE, cu beneficii concrete in viata de zi a tuturor cetatenilor. Este un proiect european caracterizat de respectul deplin pentru principiile si valorile fundamentale prevazute in Tratate. Unitatea, solidaritatea si coeziunea raman vectori esentiali in eforturile de evitare a tendintelor de tip centrifugal sau de creare a unor noi frontiere sau diviziuni intre state si pentru avansarea integrarii, a definitivarii pietei interne si crearii unei uniuni politice mai stranse. Astfel, proiectul european isi poate pastra capacitatea de a oferi raspunsuri credibile problemelor actuale si perspective optimiste de viitor”, spune Aurescu, potrivit unui comunicat transmis presei de MAE.

CITESTE SI: PONTA, mesaj de ZIUA EUROPEI: Proiectul european are forta de a se REINVENTA 

BOGDAN AURESCU subliniaza ca ZIUA EUROPEI este o zi in care, mai mult ca oricand, trebuie sa se reflecteze asupra conceptului de unitate europeana, asupra apartenentei la spatiul european de valori si a beneficiilor pe care aceasta le aduce tuturor statelor membre.

“Dupa sase decenii de la fondarea proiectului Uniunii Europene, constatam astazi ca principiile, valorile si viziunea de viitor promovate de parintii fondatori isi pastreaza relevanta pentru cetatenii europeni si statele membre. In ciuda unor factori care tind sa erodeze din capitalul de incredere in acest proiect, el isi mentine astazi atractivitatea nu numai in interiorul Uniunii, dar si pentru statele din vecinatatea UE, dornice sa continue pe calea europeana. Intr-un context global dominat de competitie strategica, Uniunea Europeana (UE) continua, in mod indiscutabil, sa fie un model de solidaritate, de bunastare si de actiune comuna”, subliniaza BOGDAN AURESCU.

Seful diplomatiei romane reaminteste ca in ultimii ani s-a putut constata ca valorile europene au fost testate, nu de putine ori, de o serie de evolutii contrare spiritului si principiilor UE si ca presiunile de natura economica si sociala, generate de criza economica si financiara, au contribuit la alimentarea unor curente si tendinte euro-sceptice, populiste si xenofobe, chiar radicale, iar situatia de securitate din vecinatatea estica a Uniunii continua sa genereze ingrijorare.

CITESTE SI:  GABRIEL OPREA: Ranile RAZBOIULUI ne vor aduce aminte cat de pretioasa este PACEA 

“Toate aceste probleme complexe reclama raspunsuri pe masura. Una dintre lectiile crizei este aceea ca avem nevoie de solutii cuprinzatoare, agreate si implementate in comun la nivel european, pentru probleme de asemenea anvergura, cu repercusiuni asupra tuturor statelor membre si cetatenilor europeni. Suntem convinsi ca raspunsurile viabile nu pot fi decat ‘mai multa Europa’ si mai multa coeziune si nu cele care vizeaza fragmentarea sau intoleranta. De aceea, ideile si conceptele promovate in texte fundamentale UE, ca Declaratia Schuman, care vizau, in primul rand, cresterea unitatii si cooperarii europene, sunt mai actuale ca oricand, inclusiv in contextul eforturilor Uniunii privind relansarea cresterii economice, combaterea somajului si gestionarea multiplelor provocari interne sau externe”, mai afirma ministrul in mesajul sau.

Sursa foto: jurnalul.ro