BOGDAN AURESCU: ROMANIA vrea sa participe la efortul de GESTIONARE a situatiei MIGRATIEI

Ministrul Afacerilor Externe, BOGDAN AURESCU, a declarat joi ca ROMANIA este deschisa participarii la efortul comun al statelor UE de gestionare a situatiei MIGRATIEI.

BOGDAN AURESCU a aratat ca, in cadrul intalnirii cu omologul sau italian, PAOLO GENTILONI, s-a discutat despre importanta gasirii unor solutii pentru criza din Grecia si problema MIGRATIEI.

“Am subliniat sustinerea deplina a ROMANIEI, echilibrata, care sa se bazeze pe solidaritate si pe responsabilitate impartasita la nivelul UE, si care sa aiba in vedere si realitatile economice si sociale ale tarilor membre. Am aratat faptul ca, in conformitate cu angajamentele asumate la nivel european, Romania este deschisa participarii, in baza eforturilor si capacitatilor sale, la efortul comun de gestionare a situatiei migratiei”, a spus AURESCU.

CTESTE SI: ROMANIA se ofera sa preia aproape 2000 de IMIGRANTI CLANDESTINI 

BOGDAN AURESCU a subliniat ca ROMANIA si ITALIA au o relatie excelenta de parteneriat strategic consolidat.

“Pentru Romania, si sunt convins si pentru Italia, reprezinta o prioritate pastrarea ritmului intens al acestui dialog de natura sa impulsioneze si mai mult relatiile bilaterale”, a spus BOGDAN AURESCU, aratand ca, la intalnirea cu omologul sau, s-a convenit intarirea frecventei dialogului intre ministere si pregatirea celei de-a treia sedinte comune de Guvern.

Ministrul roman de Externe a punctat si faptul ca ITALIA este cel de-al doilea partener comercial al Romaniei, aratand ca valoarea schimburilor de anul trecut s-a cifrat la 12,57 miliarde de euro, in crestere fata de anul trecut, si ca perspectiva de anul acesta este imbucuratoare, avand in vedere ca, in martie 2015, nivelul schimburilor comerciale era de 3,31 miliarde de euro. El a mentionat si ca exista un interes deosebit al companiilor italiene de a investi in tara noastra, in prezent existand peste 40.500 de societati italiene.

BOGDAN AURESCU a aratat ca discutiile au vizat si importanta comunitatilor de romani si de italieni din cele doua tari, aratand ca acestea reprezinta un liant intre cele doua state. Comunitatea din Italia este cea mai mare comunitate de romani din afara granitelor si cea de-a doua de straini din aceasta tara, a notat oficialul.

El a indicat ca discutiile s-au axat si pe sustinerea din partea Italiei cu privire la aderarea Romaniei la Schengen, perspectiva europeana a Balcanilor de vest, situatia din Republica Moldova si Ucraina. Cei doi ministri de Externe au semnat, joi, un ACORD BILATERAL privind regimul juridic al mormintelor de razboi. Ministrul de Externe italian PAOLO GENTILONI efectueaza o vizita in Romania, la invitatia omologul sau roman.

CITESTE SI: KLAUS IOHANNIS s-a intalnit cu ministrul Afacerilor Externe italian 

Presedintele KLAUS IOHANNIS a anuntat, pe 26 iunie, la Bruxelles, ca statele UE s-au angajat sa participe la relocarea de migranti, aratand ca Romania va propune prin intermediul MAI numarul de MIGRANTI pe care ii poate primi.

“Presedintia Consiliului UE va solicita propuneri statelor membre. Fiecare va propune prin entitatea care se ocupa — la noi, prin MAI — cati migranti poate sa primeasca. Se verifica daca adunand aceste propuneri se acopera necesarul de 20.000 si 40.000. Daca da, chestiunea este lamurita si se trece mai departe. Daca nu, probabil va fi nevoie de o noua discutie pentru a se ajunge la coincidenta numarului vizat — nu am stabilit in ce format”, a declarat Iohannis, dupa reuniunea Consiliului European de Vara.

Potrivit sefului statului, compromisul realizat consta in relocarea intraeuropeana, aratand faptul ca toate statele membre s-au angajat sa participe la relocarea a 40.000 de MIGRANTI aflati in Italia si Grecia. “Procesul urmeaza sa se desfasoare pe baza de voluntariat in privinta numarului de persoane pe care fiecare stat membru ar urma sa le preia. Toata lumea participa, doar numarul este pe baza de voluntariat”, a spus Iohannis.

El a indicat ca acest mecanism este temporar, pe o perioada de doi ani, si are caracter exceptional. In ceea ce priveste relocarea extraeuropeana, Iohannis a aratat ca s-a agreat relocarea pe baza voluntara a unui numar de 20.000 de persoane care au nevoie de protectie internationala.

Sursa foto: jurnalul.ro