BOGDAN AURESCU va participa, la BRATISLAVA, la reuniunea Grupului de la VISEGRAD

Ministrul de Externe, BOGDAN AURESCU, va participa, in perioada 14-15 mai, la Bratislava, la reuniunea Grupului de la Visegrad, in format V4+, la care au fost invitati sa participe reprezentantii statelor partenere din cadrul Parteneriatului Estic si ai unor state membre UE (Romania, Suedia, Letonia), informeaza MAE.

Slovacia gazduieste aceasta reuniune in calitate de presedinte al Grupului de la Visegrad, iar, la lucrari, vor participa de asemenea inaltul Reprezentant UE, Federica Mogherini, si comisarul UE pentru negocieri pentru extindere si politica de vecinatate, Johannes Hahn.

CITESTE SI: BOGDAN AURESCU va participa la reuniunea ministrilor de externe din tarile memebre NATO

Reuniunea are ca principal obiectiv discutarea situatiei din Vecinatatea Estica, in contextul realitatilor geopolitice si de securitate actuale, mai ales din perspectiva apropiatului Summit al Parteneriatului Estic de la Riga (21-22 mai). Participantii vor avea, totodata, o discutie de perspectiva pentru conturarea unui cadru incipient de orientari aplicabile in perioada ulterioara Summit-ului de la Riga. Vor avea, de asemenea, un schimb de opinii pe teme precum procesul de reforma in statele partenere sau problematica securitatii energetice”, noteaza comunicatul MAE.

Potrivit sursei citate, ministrul BOGDAN AURESCU va prezenta pozitia Romaniei cu privire la temele abordate, subliniind necesitatea consolidarii Parteneriatului Estic si utilitatea sa ca instrument de promovare a stabilitatii in vecinatatea imediata a UE.

CITESTE SI: AURESCU, in UNGARIA: Din pacate, nu am reusit sa FINALIZAM Protocolul pentru minoritati 

Totodata, seful diplomatiei romane va arata ca Parteneriatul Estic contribuie “in mod esential” la sustinerea angajamentului statelor partenere pentru agenda de reforma si va atrage atentia asupra importantei unei abordari strategice a Uniunii in privinta vecinatatii sale.

In contextul pregatirii Summit-ului de la Riga, ministrul roman al afacerilor externe va reitera sprijinul Romaniei pentru partenerii estici ai UE, inclusiv pentru implementarea Acordurilor de Asociere si Liber Schimb (AA/ DCFTA). in linie cu pozitia promovata cu consecventa de Romania, ministrul roman de externe va reitera necesitatea aplicarii, in continuare, a principiului diferentierii in raporturile UE cu statele partenere, in acord cu vointa politica si progresele efective inregistrate de acestea pe calea reformelor. Va reitera sustinerea activa a Romaniei pentru o abordare cat mai ambitioasa a Uniunii in sustinerea perspectivei europene a statelor partenere care si-au stabilit acest obiectiv”, mai precizeaza sursa citata.

Sursa foto www.caleaeuropeana.ro