Bogdan Ciuca, dupa discutiile cu ambasadorii: Au fost clarificari pe fiecare articol, urmeaza si alte intalniri

Presedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor, Bogdan Ciuca, a declarat, joi, ca discutiile avute cu ambasadorii au avut ca scop “clarificari pe fiecare articol in parte” in ceea ce priveste modificarile aduse la Codul Penal, el precizand ca vor urma si alte intalniri. Presedintele Comisiei juridice a mentionat ca “mai urmeaza si alte intalniri”. El a apreciat totodata ca va trebui sa fie o decizie politica ce se va intampla cu proiectele de lege.

“Nu au fost abordari si aprecieri politice. A fost vorba doar de clarificari benefice deschise si concrete pentru ambele parti si cred ca ei s-au lamurit ca nu este vorba despre o problema de fond, ci una de aspect si de comunicare. Pe de alta parte trebuie sa recunoastem, ca am avut de suferit mult la capitolul comunicare. Ar fi trebuit sa iesim noi, cei din Comisia Juridica, sau Parlamentul pentru fiecare modificare din Codul Penal in parte. Nu vreau sa trag concluzii in locul domnilor ambasadori, ar fi nepoliticos si in plus mai urmeaza si alte intalniri. Vreau sa mai subliniez inca o data ca nu a fost vorba de consideratii politice, ci numai de consideratii tehnice”, a declarat Ciuca, dupa discutiile cu reprezentantii ambasedelor straine”, a declarat Ciuca.

Bogdan Ciuca a tinut sa sublinieze ca Parlamentul ar fi trebuit sa vina cu argumente, in conditiile in care ambele proiecte sunt depuse de circa un an si ceva, iar la modificarea Codului Penal au fost prezente toate grupurile parlamentare.

“Legile nu sunt controversate se abordeaza subiecte sensibile, insa cu siguranta daca gaseasm o alta modalitate de dezbatere publica si am fi explicat mai bine, probabil alta era situatia acum. Cu siguranta Parlamentul ar fi trebuit sa vina cu argumente pe Codul Penal, ambele proiecte sunt depuse de aproape un an si ceva, aproape un an are si legea amnistiei, iar legile sunt niste amendamente, nu stiu ce institutii sau persoane au fost interesate sa denigreze proiectele. De cand au fost depuse nimeni nu a venit sa conteste sau sa spuna ceva de rau de aceste legi. Toate grupurile parlamentare au fost prezente.  

Ciuca a atras atentia ca este o diferenta mare intre continutul Codului Penal si ce a ajuns in presa si a subliniat ca nicio persoana condamnata pentru infractiuni de violenta omor, viol, persoane condamnate pentru fapte de coruptie nu vor beneficia de aceste legi.

“Este o diferenta mare inte continutul legilor si ce a ajuns in presa. Tin sa precizez, nicio persoana condamnata pentru infractiuni de violenta omor, viol, persoane condamnate pentru fapte de coruptie nu va  beneficia de aceste legi. Tot ce prevede Codul Penal ca si limita de inchisoare peste 7 ani sunt excluse de la aceasta lege. Toate grupurile parlamentare au fost prezente la modificarea Codului Penal”, a mai precizat Bogdan Ciuca.

Ambasadorii Frantei, Olandei, Marei Britanii si Germaniei se afla la Parlament, joi, pentru a discuta cu conducerea Comisiei Juridice despre super-imunitatea demnitarilor. Diplomatii straini au fost primiti la cererea acestora.

Ambasadele statelor mentionate au cerut, miercuri seara, sa se intalneasca cu bordul Comisiei Juridice. La intalnire este prezent Bogdan Ciuca (PC), presedintele Comisiei Juridice.  

Intalnirile nu au fost anuntate public, iar discutiile au loc in cabinetul presedintelui Comisiei juridice, Bogdan Ciuca. La discutii participa doar o parte a membrilor comisiei.

Ambasadele Statelor Unite, Olandei, Germaniei si ambasadorul britanic, Martin Harris, au criticat, miercuri, amendamentele aduse la Codul Penal de catre deputati, potrivit Mediafax.

Astfel, Ambasada SUA la Bucuresti a sustinut, intr-un comunicat, ca amendamentele la Codul Penal adoptate marti “ar reprezenta un pas inapoi pentru Romania” si actiunea Parlamentului “este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia Romaniei”.

Si Ambasada Olandei la Bucuresti a precizat, miercuri, la solicitarea Mediafax, ca urmareste cu ingrijorare amendamentele la Codul Penal prin care Camera Deputatilor a scos presedintele si parlamentarii din categoria functionarilor publici.

“Ambasada Republicii Federale Germania la Bucuresti sprijina eforturile continue de combatere a coruptiei ale Guvernului Romaniei si ale organelor de urmarire penala. Din perspectiva noastra, este decisiv ca activitatea diferitelor institutii care sprijina, protejeaza si dezvolta statul de drept – ca de ex. ANI, CSM, DNA, Ministerul Public sau Curtea Constitutionala – sa se desfasoare fara presiune politica si neingradit”, a precizat, la solicitarea Mediafax, Andrea Stohr, sefa sectiei de presa a misiunii diplomatice.

Ambasadorul Marii Britanii Martin Harris a declarat ca este ingrijorat privind proiectul de modificare a Codului Penal adoptat de Parlament, el considerand ca ANI si DNA sunt motorul reformei in viata publica in Romania si ca este important sa fie sprijinite inclusiv de politicieni.

Intrebat de jurnalisti ce pozitie are fata de legea de modificarea a Codului Penal, prin care parlamentarii si presedintele sunt scosi din categoria functionarilor publici si nu mai pot fi anchetati pentru o serie de infractiuni, Martin Harris a spus ca este “ingrijorat de aceasta problema”.

“Eu cred ca ANI si DNA au avut realizari foarte importante pentru Romania, de fapt aceste institutii sunt motorul reformei in viata publica in Romania”, a spus diplomatul, adaugand ca este foarte important ca si ANI si DNA sa aiba sprijinul tuturor, inclusiv al politicienilor.

Activitatea institutiilor care protejeaza statul de drept, precum ANI, CSM, DNA sau Curtea Constitutionala, trebuie sa se desfasoare fara presiune politica, a precizat, miercuri, la solicitarea Mediafax, Andrea Stohr, sefa sectiei de presa a misiunii diplomatice.

“Ambasada Republicii Federale Germania la Bucuresti sprijina eforturile continue de combatere a coruptiei ale Guvernului Romaniei si ale organelor de urmarire penala. Din perspectiva noastra, este decisiv ca activitatea diferitelor institutii care sprijina, protejeaza si dezvolta statul de drept – ca de ex. ANI, CSM, DNA, Ministerul Public sau Curtea Constitutionala – sa se desfasoare fara presiune politica si neingradit”, a precizat Andrea Stohr.

Aceasta a mai spus ca “integritatea celor care imbraca functii publice, intre care se numara si parlamentarii, constituie – si dincolo de aspectele de natura penala – un important semnal pentru dezvoltarea unei culturi politice a responsabilitatii in Romania”. “Pe acest fundal, urmarim cu atentie si ingrijorare actualele masuri legislative”, a punctat Stohr.