BOIKO BORISOV a anuntat ca va forma un GUVERN minoritar de centru-dreapta

Fostul premier conservator bulgar Boiko Borisov a anuntat joi ca va forma un guvern minoritar de centru-dreapta alcatuit din formatiunea sa GERB, care s-a situat pe primul loc la alegerile parlamentare anticipate de pe 5 octombrie, si Blocul Reformator, transmit agentiile Reuters si BTA.

Cele doua formatiuni au semnat un acord privind constituirea unei coalitii, intelegerea marcand un progres notabil in aceasta tara marcata de o criza politica prelungita si de dificultati economice agravate de criza sistemului bancar. Insa GERB si Blocul Reformator au impreuna numai 107 din cele 240 de mandate in parlament, astfel ca aceasta coalitie mai are nevoie si de sprijinul unor deputati din alte partide pentru a-si promova initiativele legislative.

CITESTE SI: ALEGERI BULGARIA: BOIKO BORISOV se afla in cautarea unei COALITII INCERTE 

Dupa alegeri a fost evocata posibilitatea cooptarii la guvernare si a Frontului Popular, care ar fi asigurat executivului o majoritate fragila in parlament, dar in final aceasta varianta nu s-a concretizat.

Boiko Borisov a mai condus un guvern minoritar intre iulie 2009 si februarie 2013, cand a fost constrans sa demisioneze ca urmare a manifestatiilor impotriva saraciei si coruptiei. Succesorul sau, socialistul Plamen Oresarski, s-a bucurat la inceput de incredere, el promitand masuri menite sa creasca nivelul de trai, dar si-a pierdut si el foarte repede credibilitatea, iar bulgarii au iesit din nou in strada.

CITESTE SI: BULGARIA este considerata un veritabil CAL TROIAN al Rusiei in interiorul UE

‘GERB va face tot ce ii sta in putinta si sper ca acest guvern va rezista mult timp, pentru ca finantarea europeana si investitiile depind direct’ de stabilitatea politica, a declarat Borisov dupa semnarea acordului de constituire a coalitiei, amintind astfel de dosarele economice importante ce-l asteapta, printre care si deblocarea fondurilor europene.

Potrivit agentiei Reuters, componenta guvernului va fi prezentata in cursul serii de joi, iar vineri noul guvern se va prezenta in fata parlamentului pentru a primi votul de incredere.

Sursa foto: 7dni.bg