Boli dentare la copii? Iată cum să le previi!

Dacă nu știai, chiar și copiii pot avea probleme de sănătate atunci când nu au grijă de propriul organism și nu primesc îndrumare pentru a face acest lucru. În mod frecvent, copiii pot suferi de diferite tipuri de boli dentare, în special dacă au o igienă dentară precară și dacă nu sunt duși la medicul stomatolog la timp sau chiar deloc.

Bolile dentare ale copiilor

Cauzele sunt multiple. Mai ales în cazul copiilor, acestea trebuie identificate din timp și rezolvate cât mai rapid până nu ajung să determine pierderea dinților. Șansele de a corecta anumite lucruri într-un mod simplu și rapid, sunt mult mai mari, la vârste mici.

Cele mai frecvente boli apărute la copii sunt problemele ortodontice care pot cauza retractia gingivala. Acestea au cauze diferite, precum alăptatul intensiv, pierderea dinților mai devreme, sugerea degetului, folosirea suzetelor timp îndelungat, consumul excesiv de dulciuri și sucuri naturale etc.

Nu este foarte important doar aspectul estetic, în ceea ce privește copiii care suferă de probleme ortodontice dentare. Astfel de probleme dentare pot determina apariția de probleme digestive, în primul rând și de vorbire. Odată ce observi gingii inflamate copii, este primul semn să îl duci la cabinetul stomatologic.

În situații de acest gen ai nevoie de un consult de specialitate realizat de către un medic ortodont. În general, începând cu vârsta de 5 ani, orice copil poate să poarte un aparat special pentru îndreptarea danturii. La această vârstă, corecțiile dentare se fac foarte repede și în mod eficient. Părinții sunt cei care ar fi bine să pună dinții copiilor pe primul loc pentru ca aceștia să nu aibă probleme mai mari pe viitor și să și le rezolve cât mai ușor, fără durere la vârste fragede.

Ce sunt cariile de biberon?

În afară de problemele de natură ortodontică, la copiii cu vârsta mai mică de 3 ani, pot apărea frecvent cariile de biberon (mai sunt denumite și carii de sticlă). Evoluția ei este foarte rapidă, motiv pentru care mai este denumită în literatura de specialitate și carie galopantă. Aproximativ 5-10% din copii pot prezenta această problemă dentară.

Ca și în cazul adulților, prevenirea apariției cariei de biberon se poate face printr-o foarte bună igienă dentară, încă de la vârste foarte mici. Dacă totuși se va dezvolta, caria de acest tip va trebui să fie tratată de către un medic specialist. Tratamentul constă tot în obturații, care, în cazul celor mici, pot fi chiar colorate. Este un tratament modern care este mult mai acceptat și simpatizat de către copii.

Cariile dentare pot apare în mod frecvent și la copiii cu vârste mai mari de 3 ani. Acest lucru se datorează faptului că ei sunt consumatori de dulciuri și sucuri naturale. Este unul dintre principalele motive pentru care trebuie să mergi în mod periodic cu copilul la controale preventive stomatologice. Orice afecțiune dentară descoperită la timp nu va fi urmată de complicații.

Alte probleme dentare

Gingivitele sunt frecvente la copii, de asemenea, și traumatismele datorate căzăturilor. Primele se datorează bolilor infecțioase pe care copiii le fac cu ușurință, iar celelalte sunt consecința faptului că ei se sunt într-o continuă mișcare și mult mai neatenți decât adulții.

În concluzie, pentru ca un copil să ajungă un adult cu o dantură frumoasă, sănătoasă și o respirație frumos mirositoare, mersul la cabinetul medicului stomatolog încă din copilărie este ESENȚIAL.

Sursă foto: Unsplash.com