Bolnavii de cancer, suparati pe Guvern

Bolnavii de cancer din Romania contesta vehement decizia cabinetului Ponta de a diminua bugetul Ministerului Sanatatii cu peste 50 milioane lei. “Decizia de a taia din bugetul sanatatii este una iresponsabila si ca, desi Guvernul promite, este incapabil sa faca reforma.”, a declarat astazi Cezar Irimia, presedinte FABCR.

“Premierul a taiat 50 de milioane de la sanatate. Vorbim de iresponsabilitate. Bulgaria a reactualizat lista de medicamente compensate de patru ori din 2012, noi inca mai asteptam. Cati copii vor mai muri? Chiar daca ministrul Nicolaescu e deschis, este vorba de o decizie a Guvernului si iata ca banii nu vin, se duc”, a spus Cezar Irimia, in cadrul conferintei “Mediafax Talks about Innovation Healthcare”.

Presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania a mai subliniat ca decizia Guvernului vine in contextul in care, in perioada 2009 – 2012, mortalitatea din cauza cancerului s-a dublat in Romania, iar, potrivit Jurnalului International de Oncologie, Romania aloca 52 de euro per pacient, fata de 102 euro in UE.

“Am fost sacrificati ani de zile in numele crizei. Fara o infuzie de capital in sistemul de sanatate nu se poate face nimic. Guvernul promite, au deschidere catre a face ceva, dar intre dorinta si neputinta, putem echivala cu impotenta.

Avem un guvern impotent, incapabil sa faca reforma in sanatate. Mai asteptam o perioada, dar nu prea lunga. Trebuie sa facem ceva pentru copiii nostri. Trebuie sa ne unim eforturile pentru a determina responsabilii sa faca ceva. In orice tara responsabila s-a investit in sanatate si educatie in situatie de criza, in Romania s-a taiat”, a mai spus Irimia.

Bugetul Ministerului Sanatatii va fi redus cu 54,5 milioane lei, la a doua rectificare din acest an, potrivit proiectului de rectificare.

Sursa foto: sansanews.ro