Bolnavul Europei este România, nu Ungaria sau Polonia – Le Figaro

Nicăieri în Uniunea Europeană, nici în Polonia și nici în Ungaria, atacurile împotriva Justiției nu sunt atât de violente, abuzurile asupra libertăților atât de numeroase și de grave, iar politicienii aflați la putere atât de corupți că în România, scrie Le Figaro.

Într-un articol de opinie publicat de prestigiosul cotidian francez sub titlul “Bolnavul Europei este România, nu Polonia sau Ungaria” și semnat de disidentul ieșean prof.univ. Alexandru Călinescu, este transmis un semnal de alarmă cu privire la situația gravă din țara noastră.

“Ceea ce se întâmplă la București este mai grav decât problemele asupra cărora se focalizează media europeană la Varșovia sau Budapesta”, se arată în articolul citat. “În seara zilei de 10 august 2018, românii au crezut că trăiesc un coșmar. Erau 110.000 de manifestanți la București. Ceea ce s-a văzut pe ecranele televizoarelor seamănă cu atrocitățile comise de mineri în urmă cu 28 de ani, în iunie 1990, când ‘gulerele negre’ – instigate de președintele de atunci, Iliescu, și acoliții săi – veniseră la București să brutalizeze și să disperseze manifestanții adunați la Universitate și să distrugă sediile partidelor de Opoziție”, scrie Alexandru Călinescu, reamintind că de această dată au existat peste 400 de persoane care au avut de suferit din acuză brutalitatilor Jandarmeriei.

Alexandru Călinescu menționează în articolul său și numărul mare de români care au plecat la muncă în străinătate și subliniază că protestul Diasporei fusese anunțat din timp. “Cum să explicăm decizia autorităților de a ordona în acea zi o represiune cu violențe extreme?”, se întreabă acesta, apreciind că PSD a vrut să se răzbune astfel pentru rolul esențial jucat de Diaspora la alegerile prezidențiale din 2014.

Alexandru Călinescu spune că este șocantă “reînvierea practicilor fostei Securități” în 2018, incluzând aici și insultele, amenințările sau diversiunile din ultimele zile. “Momentele oribile pe care românii le-au experimentat în acea noapte au fost menite să servească drept exemplu și avertisment”, se arată în articolul publicat de Le Figaro.

Alexandru Călinescu reamintește eforturile făcute de PSD pentru a modifica legile Justiției cu scopul de a-l salva pe președintele partidului și afirmă că odată cu Liviu Dragnea “se întoarce fantoma lui Ceaușescu”, liderul social-democraților având ambiția morbidă de a pune mâna pe întreaga țară. În timp ce premierul Viorica Dăncilă este doar “marioneta” președintelui PSD, făcând greșeli enorme și având un discurs incoerent, generator de glume, protestatarii sunt susținători ai proiectului european și ai statului de drept.

“Lupta va fi dură” și românii așteaptă gesturi de solidaritate din partea partenerilor din Uniunea Europeană, mai spune acesta, întrebându-se totodată dacă România va putea să își asume, de la 1 ianuarie 2019, președinția Consiliului Uniunii Europene. Îngrijorări similare au apărut și în presă americană, iar unii politicieni austrieci au pus la îndoială capacitatea României de a asigura conducerea semestrială a UE.

Sursă traducere: ziare.com