BOMBA BOMBELOR: PONTA l-ar fi turnat pe prietenul TARICEANU la DNA!

Fostul premier VICTOR PONTA l-ar fi denuntat pe prietenul si aliatul sau politic CALIN POPESCU TARICEANU la DNA, in dosarul privind retrocedarea catre “Printul” Paul (Lambrino) a unor suprafete de teren in Baneasa (fosta ferma regala) si Snagov, in care presedintele Senatului a fost trimis in judecata pentru marturie mincinoasa si favorizarea infractorului, scriu jurnalistii de la  Adevarul. Nu este  insa clar daca PONTA l-a turnat pe TARICEANU cu intentie sau din greseala.

CALIN POPESCU TARICEANU a fost prins mintind de procurorii DNA in urma unor interceptari facute in baza unui mandat pe siguranta nationala. Monitorizarea ii viza pe consultantul Tal Silberstein, ziaristul Dan Andronic si fostul consilier Marius Marcovici. Potrivit ziarului Adevarul, CALIN POPESCU TARICEANU a intermediat mai multe intalniri intre consultantul israelian Tal Silberstein si Victor Ponta, pe vremea cand acesta era prim ministru.

Detaliile au aparut in timpul procesului de la Curtea Suprema, in care CALIN POPESCU TARICEANU este judecat pentru marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului, dupa ce, in calitate de martor, ar fi dat mai multe declaratii in care ar fi ocolit adevarul.

In acest dosar, mai multe VIP-uri, printre care afaceristul Tal Silberstein, miliardarul Benyamin “Beny” Steinmetz, milionarul Remus Truica, patronul “Evenimentului Zilei”, Dan Andronic, si fostul consilier guvernamental Marius Marcovici, sunt judecate pentru retrocedarea frauduloasa a averii pretins mostenite de “Printul” Paul (Lambrino).

Atunci cand a fost audiat, CALIN POPESCU TARICEANU a negat ca a tinut legatura cu Andronic si Silbestein, dupa ce acestia i-au oferit consultanta la alegerile din 2008. El doar a admis unele intalniri sporadice si a negat vehement ca l-ar fi prezentat/introdus pe israelian altor politicieni din Romania.

Interceptarile au scos insa la iveala faptul ca unul dintre politicienii pe care Tariceanu i-a prezentat lui Silberstein este VICTOR PONTA, prietenul si partenerul sau din USL.  Fostul premier a confirmat acest detaliu la DNA.

Potrivit interceptarilor, primele discutii dintre Silberstein si CALIN POPESCU TARICEANU, pentru a intermedia o intalnire cu VICTOR PONTA au avut loc in aprilie 2012, intr-o perioada in care era evident ca guvernul condus de Mihai Razvan Ungureanu nu va mai rezista, iar USL urma sa preia puterea.

Pe 27 aprilie 2012, Guvernul MRU a  fost demis prin motiune de cenzura, iar pe 7 mai 2012, VICTOR PONTA a fost numit premier. Pe 4 iunie 2012, Silberstein l-a sunat din nou pe CALIN POPESCU TARICEANU, pentru o noua intalnire cu premierul, iar intalnirile au continuat in luna urmatoare.

Ponta a recunoscut in fata procurorilor ca Tariceanu i-a intermediat mai multe intalniri cu Silberstein in 2012 si in 2013: “Au fost intalniri private, la care nu imi amintesc daca a participat si CALIN POPESCU TARICEANU, dar este posibil”, a declarat Victor Ponta. Fostul premier a tinut sa precizeze ca Silberstein nu a fost niciodata consultantul sau politic.

VICTOR PONTA  a precizat ca unul din subiectele discutiilor a fost proiectul “Rosia Montana”. In spatele acestui proiect se afla una din firmele controlate de Beny Steinmetz, partener de afaceri cu Silberstein: “Da, a incercat sa imi prezinte avantajele pentru statul roman din acest proiect. Nu m-a influentat insa in niciun fel cu analizele politice pe care le-a facut in ce priveste deciziile politice legate de acest proiect si nici in general. Tal Silberstein a prezentat punctul de vedere al actionarilor proiectului Rosia Montana, dar nu mi-a zis exact cine sunt acesti actionari. E posibil sa ma fi intalnit cu Benyamin Steinmetz, dar nu mai retin amanunte.”

Ulterior, fostul premier a confimat la DNA inclusiv o intalnire pe care a avut-o cu Silberstein acasa la CALIN POPESCU TARICEANU: “L-am gasit pe Tal Silberstein acasa la domnul Tariceanu la care eu m-am dus pentru discutii politice. Intalnirea cred ca a fost in anul 2014 iar discutia a fost in legatura cu formarea unui nou partid politic de catre domnul Tariceanu”, a spus VICTOR PONTA. Tariceanu a demisionat din PNL in februarie 2014 si a anuntat ca va crea o noua organizatie politica, Partidul Liberal Reformator. PLR a fost infiintat in iulie 2014, iar in iunie 2015 a fuzionat cu Partidul Conservator, formand Alianta Liberalilor si Democratilor (ALDE). „Au fost si cazuri in care CALIN POPESCU TARICEANU mi-a spus ca vine Tal Silberstein in Romania si m-a invitat sa ma intalnesc cu ei. Discutiile au fost de fiecare data politice.”

Pe 10 martie 2016, procurorii DNA au cerut emiterea unor mandate de arestare preventiva in lipsa in cazul israelienilor Shevez Shimon, Tal Silberstein si Benyamin Steinmetz. Pe 30 martie 2016, Curtea Suprema a admis contestatia israelienilor, si a respins ca nefondata cererea DNA.

Sursa text: Adevarul