BOMBA din LEGEA SALARIZARII UNITARE! DISPAR TICHETELE de MASA

Proiectul legii salarizarii unitare a bugetarilor, facut public luni de PSD, aduce o noutate majora: desfiintarea tichetelor de masa si inlocuirea lor cu o indemnizatie de hrana anuala a carei valoare va fi de doua salarii minime brute pe tara (adica 2.900 lei la o valoare actuala de 1.450 lei a salariului minim brut). Practic, proiectul da o lovitura dura companiilor care furnizeaza tichetele de masa, informeaza Hotnews.ro.

Astfel, articolul 18 din proiectul legii salarizarii arata ca “Ordonatorii de credite acorda indemnizatii de hrana anuale la nivelul a doua salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata” (de aici sunt exclusi angajatii din sectorul aparare si siguranta nationala, care au alte drepturi de hrana). Iar articolul 44 al proiectului arata ca se abroga “prevederile referitoare la acordarea tichetelor de masa salariatilor din sectorul bugetar prevazute de art. 1 din Legea 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa”.

Nu e clar in acest moment cum vor fi impozitate aceste indemnizatii de hrana, daca va fi aplicat impozitul de 16% si eventuale contributii. Actualele tichete de masa erau impozitate doar cu 16%.

Practic, daca legea intra in vigoare in aceasta forma, principalele firme din piata isi vor pierde dintre clienti cateva sute de mii de bugetari (numarul total de 1,19 milioane de bugetari, minus cei din armata, politie si servicii secret) – pierdere cu efecte majore asupra cifrei de afaceri. De retinut ca, in trecut, mai multe organizatii sindicale puternice s-au numarat printre actionarii unor firme emitente de tichete de masa.

Sursa foto: realitatea