Bone filipineze si nepaleze, racolate din Romania de o grupare infractionala catre state membre Schengen

Mai multe bone si menajere din Filipine si Nepal au disparut din Romania, fiind traficate de o grupare infractionala in state membre Schengen, cu acte falsificate. Procurorii DIICOT au efectuat joi 5 perchezitii domiciliare in Bucuresti, in cadrul unei actiuni vizand destructurarea respectivei grupari, acuzata ca a traficat aproximativ 40 de persoane, bone si menajere din Filipine si Nepal catre tari Schengen.

Potrivit unui comunicat de presa remis de DIICOT, membrii gruparii infractionale erau implicati in mod direct in racolarea, indrumarea si facilitarea deplasarii ilegale in state ca Franta, Italia, Germania, Ungaria a cetatenilor filipinezi si nepalezi, care se aflau deja pe teritoriul Romaniei, ca urmare a desfasurarii unor activitati lucrative in domeniul casnic, avand contracte individuale de munca incheiate cu diversi angajatori romani, precum si permise de sedere pe teritoriul Romaniei.

Persoanele interesate sa paraseasca teritoriul Romaniei erau racolate de catre numitul S.K, ajutat si de alti membri ai gruparii, atat telefonic cat si prin intermediul altor persoane, acesta facilitandu-le obtinerea vizelor Schengen in baza unor documente falsificate, iar in cazul in care nu puteau fi obtinute astfel de vize, membrii gruparii se ocupau de organizarea transportului clandestin al migrantilor in tarile aflate in spatiul Schengen.

La dosarele depuse de catre aplicanti au fost identificate contracte de munca contrafacute, din care rezulta ca bonele erau angajate de catre membrii gruparii, ca aveau stabilita resedinta la adresele de domiciliu ale acestora, precum si declaratii falsificate din care rezulta faptul ca familia angajatoare din Romania va pleca in strainatate in scop turistic, iar bonele insoteau familia in acea calatorie, asumandu-si responsabilitatea cu privire la suportarea cheltuielilor aferente si garantand reintoarcerea in Romania a angajatului.

Dupa obtinerea vizelor, numitul S.K primea de la cetateanul strain caruia ii facilitase obtinerea frauduloasa a vizei sumele solicitate (intre 1.500 – 2.500 euro).

De asemenea, acesta proceda imediat la anularea rezervarilor biletelor de avion, respectiv a camerelor de hotel si se ocupa de obtinerea unor noi rezervari pentru zboruri catre destinatia dorita de catre bone si menajere (tari precum Franta, Italia, Portugalia, Germania, Belgia, Spania).

Astfel, bonele isi obtineau vizele Schengen in mod legal, insa in baza unor documente contrafacute sau falsificate, iesirea acestora din Romania fiind efectuata in mod fraudulos.

In cazul in care bonele nu detineau sumele de bani solicitate de catre S.K sau nu indeplineau conditiile prin care se puteau obtine in mod fraudulos vizele Schengen, in sensul ca nu erau angajate pe teritoriul tarii noastre, acestea erau scoase in mod ilegal din Romania de catre un alt membru al gruparii cu sprijinul altor conationali sau cetateni romani prin traversarea pe jos, prin zona verde, a granitei romano-ungare, pe langa punctele de trecere a frontierei.

S-a stabilit faptul ca de la angajatorii romani au disparut incepand cu luna ianuarie 2012 si pana in prezent in jur de 40 cetateni nepalezi si filipinezi.

Cu ocazia perchezitiilor domiciliare au fost depistati 3 migranti ilegali, din Bengal, Bangladesh si India, fata de care se va lua masura expulzarii.

Procurorii DIICOT au retinut 4 inculpati, urmand sa fie prezentati Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva.

in cauza s-a cooperat cu autoritati judiciare si politienesti din Germania, Austria, Republica Ceha si Ungaria.

Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Serviciul Roman de Informatii si Directia Operatiuni Speciale.

Actiunea a fost efectuata cu sprijinul Jandarmeriei Romane si Inspectoratului General pentru Imigrari.