Borbely a primit NUP din partea DNA. Ceilalti trei inculpati din dosar au fost trimisi in judecata

DNA a dat NUP pentru Laszlo Borbely. Procurorii DNA au dispus, vineri, neinceperea urmaririi penale fata de fostul ministru al Mediului, Laszlo Borbely, pentru doua infractiuni de trafic de influenta si pentru fals in declaratii, in timp ce ceilalti trei inculpati din dosar au fost trimisi in judecata. 

Decizia de neincepere a urmaririi penale in cazul lui Borbely a fost luata deoarece Parlamentul nu i-a ridicat imunitatea, astfel ca DNA nu a  putut da aviz favorabil pentru inceperea urmaririi penale.

“Avand in vedere ca, la data de 11.09.2012, plenul Camerei Deputatilor a respins cererea procurorilor DNA de incuviintare a urmaririi penale (incuviintare necesara din cauza ca, la acea data, numitul Borbely Laszlo detinea calitatea de ministru si pe cea de deputat) in cauza s-a dispus neinceperea urmaririi penale fata de numitul Borbely Laszlo pentru doua infractiuni de trafic de influenta si pentru fals in declaratii “, arata DNA intr-un comunicat de presa, in care se precizeaza ca ceilalti trei inculpati au fost trimisi in judecata.

Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea in judecata a lui Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului Mediului si Padurilor la data faptelor, pentru complicitate la trafic de influenta si cumparare de influenta, Ioan Ciocan, administrator la SC Lescaci Com SRL Negresti Oas, si Anton-Petru Molnar, administrator de fapt la SC Azimut Com SRL Acatari, ambii pentru cumparare de influenta.

In rechizitoriu s-a retinut ca, in 2011, inculpatul Ciocan i-a remis numitului Laszlo Borbely – ministru al Mediului si Padurilor, prin intermediul inculpatului Szepessy, foloase necuvenite constand in renovarea si utilarea apartamentului demnitarului, in valoare de aproximativ 81.000 lei, pentru ca acesta sa-si exercite influenta asupra unor functionari din cadrul Administratiei Nationale ‘Apele Romane’ (institutie aflata in coordonarea ministerului Mediului), pentru a-i determina sa favorizeze firma acestuia la diferite licitatii organizate prin Administratiile Bazinale din teritoriu.

“SC Lescaci Com SRL Negresti Oas a incheiat, in perioada 2010 – 2011, cu unitati din subordinea AN ‘Apele Romane’ (Administratia Bazinala de Apa ‘Somes Tisa’, Administratia Bazinala de Apa ‘Banat’, Administratia Bazinala de Apa ‘Olt’, Administratia Bazinala de Apa Buzau – Ialomita’, Administratia Bazinala de Apa ‘Siret’, Administratia Bazinala de Apa ‘Prut – Barlad’ si Administratia Bazinala de Apa ‘Dobrogea – Litoral’) un numar de 19 contracte de executie de lucrari si numeroase acte aditionale la aceste contracte, toate avand ca obiect regularizari, amenajari, indiguiri sau recalibrari ale cursurilor unor ape aflate in administrarea unitatilor sus mentionate. Valoarea totala a acestor 19 contracte s-a ridicat la suma de 295.037.846 lei (inclusiv TVA)” , arata DNA.

In aceeasi perioada, inculpatul Molnar i-a remis numitului Borbely foloase necuvenite constand in reamenajarea si extinderea unui imobil, proprietate extratabulara a acestuia, in valoare de peste 112.000 lei, pentru ca acesta sa-si exercite influenta asupra unor functionari din cadrul AN ‘Apele Romane’ pentru a-i determina sa favorizeze societatea acestuia la diferite licitatii organizate.

“In cursul anilor 2010 – 2011, SC Azimut SRL Acatari a incheiat cu AN ‘Apele Romane’ (Administratia Bazinala de Apa ‘Mures’) un numar de trei contracte de specialitate avand ca obiect lucrari hidrotehnice si doua contracte de lucrari in subantrepriza cu S.C. Lescaci Com SRL Negresti Oas”, mai subliniaza sursa citata.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Satu Mare.