Boris Moroukov, cosmonautul rus care a coordonat o simulare a unei misiuni umane spre Marte, a murit

Boris Moroukov, cosmonautul rus care a coordonat o simulare a unei misiuni umane spre Marte, a murit

Boris Moroukov, cosmonautul si medicul rus care a coordonat un experiment destinat simularii unei misiuni umane spre Marte, a murit joi, la varsta de 64 de ani, a anuntat vineri Institutul pentru probleme medicalo-biologice (IBMP) din Moscova.

“Anuntam cu durere ca Boris Moroukov a decedat subit in ziua de Anul Nou”, a anuntat institutul moscovit pe pagina sa de internet.

Boris Moroukov “va ramane intotdeauna in inimile noastre ca un savant talentat, un organizator stralucit si un om amabil si serviabil”, a precizat IBMP intr-un comunicat.

Moroukov, fost cosmonaut, a coordonat proiectul Mars-500, un experiment inceput in 2010, in cadrul caruia o echipa internationala formata din sase oameni a petrecut 520 de zile in izolare pentru a simula o calatorie spre planeta Marte.

Citeste si: NASA A LANSAT CU SUCCES CAPSULA ORION, DUPA O AMANARE DE 24 DE ORE

Acest experiment, realizat in colaborare cu Agentia Spatiala Europeana, a permis simularea duratei unei calatorii dus-intors spre planeta rosie si studierea efectelor izolarii asupra omului, de la absenta luminii zilei la cea a aerului proaspat si restrictiile privind contactele umane la care vor fi supusi astronautii care vor pleca in viitor spre Marte, chiar daca o astfel de misiune spatiala nu este prevazuta a avea loc decat peste 20 sau 30 de ani.

Voluntarii, trei rusi, un chinez, un italo-columbian si un francez, au fost inchisi in niste cutii uriase care tineau locul unui vehicul spatial, plasate in parcarea institutului rus.

Boris Moroukov mai efectuase anterior o serie de experimente privind efectele pe termen lung ale imponderabilitatii asupra corpului uman. intr-unul dintre experimentele extreme, care a inceput in 1986, opt oameni au petrecut 370 de zile intinsi pe paturi inclinate pentru a studia efectele asupra masei osoase.

Moroukov s-a nascut la Moscova si a studiat medicina inainte de a se pregati pentru a deveni specialist in medicina spatiala. De asemenea, savantul rus a urmat si un program de formare pentru a deveni cosmonaut.