BOSNIA comemoreaza 20 de ani de la MASACRUL de la SREBRENICA

Mii de persoane erau prezente sambata la SREBRENICA si alte mii continuau sa vina pentru a participa la ceremoniile care marcheaza 20 de ani de la MASACRAREA a 8.000 de barbati si baieti musulmani, macel calificat drept “GENOCID” de justitia internationala, informeaza AFP.

Cu aceasta ocazie, sicriele a 136 de victime identificate ale acestui MASACRU, care a avut loc in iulie 1995, vor fi inhumate in jurul orei 11.00 GMT. Circa 5.000 de persoane, printre care apropiati ai victimelor, sunt asteptate la SREBRENICA. Pana in ziua de azi, 6.421 de victime descoperite si identificate au fost inhumate la MEMORIALUL de la SREBRENICA, iar alte 230 in alte cimitire. Razboiul intercomunitar din BOSNIA (1992-1995) s-a soldat cu circa 100.000 de morti si aproximativ 2 milioane de refugiati, adica aproape jumatate din populatia acestei regiuni la acea data.

CITESTE SI: ONU: RUSIA a blocat rezolutia privind condamnarea MASACRULUI DE LA SREBRENICA drept GENOCID 

Numeroase personalitati internationale, printre care presedintele de atunci al SUA, Bill Clinton, a carui administratie a fost arhitectul acordurilor de pace de la Dayton ce au pus capat conflictului bosniac, vor fi prezenti la SREBRENICA. In 2010, parlamentul sarb a adoptat o declaratie privind SREBRENICA fara a folosi cuvantul “GENOCID”. In 2013, actualul presedinte sarb Tomislav Nikolic “a cerut in genunchi ca SERBIA sa fie iertata pentru crima comisa la SREBRENICA”, insa fara a rosti cuvantul tabu.

SERBIA, care refuza in continuare sa accepte faptul ca un “GENOCID” ar fi avut loc la SREBRENICA, va fi reprezentata sambata de premierul Aleksandar Vucic. Subiectul continua sa anime dezbaterile pe scena politica internationala si ramane o problema ce tensioneaza relatiile dintre SERBIA si BOSNIA.

CITESTE SI: Masacrul etnic din Srebrenica, recunoscut de parlamentul sarb 

Miercuri, Rusia a respins prin veto un proiect de rezolutie al ONU privind SREBRENICA, decizie in legatura cu care Belgradul si-a exprimat satisfactia, insa care a fost deplansa de familiile victimelor, dar si de SUA.

La 20 de ani de la MASACRUL de la SREBRENICA, BOSNIA, una dintre cele mai sarace tari din Europa, ramane cantonata in divizari si se afla in coada candidatilor la aderare in UE. Musulmani (40%), sarbi (30%, crestin-ortodocsi) si croati (10%, crestin-catolici), principalele comunitati ale acestei tari cu o populatie de 3,8 milioane de locuitori, se privesc in continuare cu neincredere.

Sursa foto: the telegraph