BOSNIA se apropie de UNIUNEA EUROPEANA

Parlamentul de la Sarajevo a adoptat luni o declaratie politica ce prevede realizarea de reforme economice si sociale in vederea apropierii BOSNIEI de UNIUNEA EUROPEANA, angajament considerat “istoric” de catre sefa diplomatiei europene, transmit Agerpres, care citeaza AFP si HINA.

Declaratia prevede punerea rapida in practica a unui mecanism de coordonare pentru a permite BOSNIEI sa “vorbeasca pe o singura voce” cu Bruxellesul si sa atraga si foloseasca eficient fonduri europene.

O alta prioritate a autoritatilor de la Sarajevo va fi adoptarea unei serii de reforme economice concrete care ar urma sa deschida calea catre redresarea economica si crearea de locuri de munca.

Una dintre cele mai sarace tari din Europa, Bosnia-Hertegovina are o rata medie a somajului de peste 40 la suta.

Citeste si: Lituania intra in zona euro la 1 ianuarie 2015, devenind al 19-lea membru al uniunii monetare

Prezenta la sesiunea parlamentului bosniac, sefa diplomatiei europene Federica Mogherini a salutat angajamentul “istoric” al BOSNIEI reprezentat de adoptarea declaratiei politice propuse de presedintia colegiala a tarii si semnate de 14 partide parlamentare.

“Acest parlament a luat o decizie importanta, as spune chiar o decizie istorica. Este o decizie luata in numele numerosilor oameni din Bosnia care vor ca tara lor sa avanseze catre Uniunea Europeana. Nu va permiteti luxul de a repeta declaratii generale. Toti din regiune fac progrese, este timpul ca si Bosnia sa faca acest lucru”, a declarat Mogherini in fata deputatilor bosniaci.

Citeste si: Partidul Socialist din Republica Moldova vrea REFERENDUM pentru aderarea tarii la UNIUNEA RUSIA-BELARUS-KAZAHSTAN

Ea s-a pronuntat pentru “eforturi concrete si coordonate” in vederea realizarii reformelor si a apreciat ca BOSNIA dispune de potential pentru a “contribui semnificativ la mostenirea europeana comuna“.

Sursa foto: zagreb.usembassy.gov