Boss-ul Cosa Nostra a fost arestat. Cine este înlocuitorul lui Toto Riina

Settimo Mineo, noul șef al mafiei siciliene, și alți 45 de membri ai Cosa Nostra au fost arestați de carabinieri. Aceasta este considerată o lovitură grea pentru cea mai cunoscută grupare mafiotă din lume, scrie BBC News.

Poliţia italiană a anunţat marţi arestarea Mineo (foto) şi a altor zeci de suspecţi în cadrul unei vaste operaţiuni în Sicilia. Settimo Mineo, un bijutier de 80 de ani, i-a luat locul lui Toto Riina, fostul lider istoric al întregii mafii siciliene, decedat anul trecut în închisoare.

Arestarea sa s-a realizat chiar înainte de instalarea sa oficială în fruntea Cosa Nostra. În timpul aceluiași raid  au fost arestați alți 45 de mafioți căutați pentru asociere criminală de tip mafiot, de extorcare, de deţinere de arme şi de incendiere, iar această operaţiune a fost rezultatul a patru anchete penale distincte.

Citește și: TOTO RIINA, CAPO DI TUTTI CAPI, A MURIT! FOSTUL ȘEF AL COSA NOSTRA ERA ÎN COMĂ DE CINCI ZILE

„Este una dintre cele mai dure lovituri date de stat mafiei”, a spus Luigi Di Maio, vicepremier şi lider al Mişcării 5 Stele (M5S, antisistem). Mineo conducea operațiunile mafiei în Pagliarelli, un cartier central din Palermo, iar presa italiană scrie că evita să folosească telefoanele mobile și prefera să meargă pe jos și nu cu mașina. Era o persoană în care Toto Riina avea foarte mare încredere și pe care fostul șef al Cosa Nostra îl aprecia. El a supraviețuit în 1982 undei ambuscade în care a murit fratele său Giuseppe. Un alt frate, Antonino, a fost împușcat mai târziu.

Mineo a fost arestat prima dată în 1984 la ordinele procurorului Giovanni Falcone. Cotidianul italian La Repubblica scrie că atunci el le-a spus procurorilor că „Nu știu despre ce vorbești. Sunt căzut din nori”. Atunci el a petrecut cinci ani după gratii. În 2006, Mineo a fost arestat din nou și a petrecut 11 ani în închisoare, fiind eliberat anul trecut. După aceea a preluat conducerea Cosa Nostra.

Sursa foto: BBC