BPN al PSD a aprobat DELEGATIA pentru consultarile cu presedintele KLAUS IOHANNIS

Biroul Permanent National al PSD a aprobat luni delegatia care va participa la consultarile care vor avea loc miercuri, la Palatul Cotroceni, cu presedintele Klaus Iohannis, pe tema sistemului electoral, a anuntat liderul formatiunii, premierul Victor Ponta.

Din delegatie vor face parte presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, si senatorul Ioan Chelaru.

“Vom propune, in ceea ce priveste alegerea Parlamentului, un sistem electoral diferit de cel actual, fie un sistem mixt de tip german, fie un sistem proportional, care sa duca la reducerea numarului de parlamentari, in asa fel incat in Camera Deputatilor sa fie 300 de deputati, plus minoritatile nationale, si in Senat un numar maxim de 100 — 110 senatori. Important este ca acest sistem sa fie cat mai clar, cat mai simplu, si cat mai just, in asa fel incat anomaliile aparute la ultimele doua scrutinuri pentru Parlament, in care fie au fost oameni care au fost pe primul loc si au ramas acasa sau cresterea semnificativa a numarului de parlamentari care au pierdut colegiile, sa nu mai aiba loc si sa avem totusi o stabilitate parlamentara de care este nevoie intr-un ciclu electoral”, a precizat Ponta, intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul PSD.

CITESTE SI: VICTOR PONTA: Cel mai important este sa nu ramanem cu actualul SISTEM de ALEGERI 

Delegatia PSD va mai sustine la Cotroceni ca organizarea tuturor tipurilor de scrutin, inclusiv in diaspora, sa fie facuta de Autoritatea Electorala Permanenta, cu sprijinul logistic al autoritatilor publice. “Iar modul de organizare sa permita in primul rand prevederea unui numar aproximativ de persoane care participa la vot in fiecare tara ca sa poata fi organizate sectiile de vot sau sistemul de vot in asa fel incat sa existe in viitor acces total al cetatenilor romani din diaspora”, a explicat Ponta.

In ceea ce priveste sistemul de alegere a autoritatilor locale, pentru primari optiunea PSD este aceea de a continua sistemul actual, “care nu a dovedit nici un fel de probleme in organizare si functionarea mandatului. “De altfel, este si optiunea inteleg unanima a Asociatiei Oraselor si Municipiilor din Romania, care a fost transmita tuturor partidelor politice. Iar in ceea ce priveste alegerea Consiliilor Judetene, urmeaza sa discutam cu toate celelalte forte politice, astfel incat sistemul de vot sa asigure pe de o parte stabilitate, pe de alta parte legitimitate, in ceea ce priveste conducerea Consiliilor Judetene”, a adaugat Ponta.

CITESTE SI: RUS: GHITA s-a nascut incercand a construi capitalismul, ILIESCU incercand a construi comunismul

Tot miercuri, delegatia PSD va propune repornirea activitatii Comisiei de revizuire a Constitutiei, pe baza principiilor care au fost avute un vedere chiar din 2013. In ceea ce priveste conducerea comisiei si structura acesteia, social-democratii vor sa se tina cont de prezenta tuturor grupurilor politice importante. “PSD isi doreste ca in 2015 sa se finalizeze in Parlament procedura de revizuire a Constitutiei si sa mergem la referendum, pentru a avea o noua Constitutie sau o Constitutie revizuita”, a precizat presedintele PSD.

Ponta a aratat ca PSD este de acord sa modifice textul constitutional care se refera la imunitatea parlamentara. “Dupa cum stiti, nu exista imunitate decat pentru arestare si perchezitie, nu mai exista niciun fel de alta imunitate, dar suntem de acord sa modificam in cadrul Constitutiei aceste prevederi. In rest, asa cum s-a intamplat si la ultimele cazuri aduse in fata Parlamentului, PSD va vota de fiecare data pentru indeplinirea solicitarilor justitiei”, a precizat premierul.

Intrebat de ce PSD propune un numar mai mare de parlamentari decat cel prevazut de referendumul pe aceasta tema, Victor Ponta a aratat ca, daca vor exista incalcari ale rezultatului acestuia, CCR se va pronunta. “Asta este propunerea noastra. Daca celelalte forte politice propun altceva, sigur le vom sustine. Din cate stiu foarte bine, deoarece am fost aliati pana de curand, PNL are exact aceeasi pozitie — de a pastra sistemul bicameral, daca si-au schimbat aceasta optiune… Asta ne va spune Curtea Constitutionala (n.r. daca se trece sau nu peste referendum)”, a afirmat premierul.

Sursa foto: realitatea.net