BPN al PSD se reuneste pentru prima oara in 2015. Principalele subiecte care vor fi analizate

BPN al PSD se reuneste, luni, la sediul central al partidului, in prima sedinta din acest an, in conditiile in care partidul traverseaza o perioada agitata ca urmare a esecului la prezidentiale, dar si in legatura cu alegerea viitoarei conduceri la Congresul care va avea loc in luna martie. 

Membrii BPN au primit, pana la ora transmiterii acestei stiri, pe SMS, doar data si ora la care au fost convocati, fara a fi informati, in mod suplimentar, si asupra ordinii de zi a sedintei, potrivit unor surse social-democrate. La sedinta BPN de luni este de asteptat, insa, sa se discute despre modalitatea in care va fi facuta analiza esecului PSD la alegerile prezidentiale de anul trecut si, in paralel, despre reformarea partidului.

Potrivit declaratiilor facute la sfarsitul anului trecut de catre liderii PSD, ”noul proiect politic de reforma a PSD” va fi finalizat pana la sfarsitul lunii februarie 2015, in proximitatea Congresului. Despre cauzele pierderii alegerilor prezidentiale si despre reforma in PSD s-au exprimat, pana in prezent, chiar Victor Ponta si Liviu Dragnea.

Citeste si: PSD A STABILIT CINE VA FACE PARTE DIN DELEGATIA CARE MERGE LUNI LA CONSULTARILE CU KLAUS IOHANNIS 

Ponta a precizat ca PSD a pierdut alegerile din trei cauze: faptul ca este perceput ca un partid al baronilor locali, faptul ca e perceput ca un aparator al coruptilor, faptul ca i-a fost aplicata eticheta de partid comunist. Totodata, Ponta a dat de inteles ca nu va mai candida pentru inca un mandat la conducerea PSD.

Pe de alta parte, Dragnea a precizat ca PSD trebuie sa se reformeze, el aratand ca reforma va consta in trei lucruri: disocierea functiilor politice de cele publice din administratie, dar doar la nivel local, adoptarea unor prevederi in privinta membrilor de partid care au probleme cu Justitia, modificarea statutului partidului in sensul includerii celor doua principii enuntate anterior.

Pe de alta parte, Mircea Geoana, Marian Vanghelie si Dan Sova, care au facut declaratii publice privind cauzele pierderii alegerilor, au fost exclusi din partid, prin decizia cvasi-unanima a CExN, la propunerea lui Victor Ponta.

Citeste si: IOHANNIS se va intalni, luni 12 ianuarie, la Cotroceni cu reprezentantii partidelor – PROGRAM

Surse politice au mentionat, ulterior, ca Geoana si Vanghelie vor pune bazele unei noi constructii politice, respectiv ale unei noi formatiuni politice de stanga, care sa rupa din PSD.

Totodata, la sfarsitul anului trecut s-a iscat si un razboi personal intre Liviu Dragnea si Catalin Ivan, care s-a soldat cu jigniri personale, in conditiile in care Dragnea l-a catalogat pe Ivan drept un ”pusti obraznic”. Mai mult, organizatia de femei a PSD a solicitat, tot la acel moment, ca CExN al PSD sa il sanctioneze ”dur” pe Ivan pentru faptul ca si-ar fi jignit o colega, masura nefiind luata, insa, nici macar in discutie de respectivul for.

Surse politice au precizat, ulterior, ca Ivan lucreaza la un proiect politic prin care vizeaza o eventuala candidatura la sefia partidului. Pe de alta parte, in partid se vorbeste despre faptul ca social-democratii vor fi convocati intr-o reuniune ampla, la sfarsitul lunii ianuarie, inainte de debutul sesiunii parlamentare.

Sursele citate au precizat ca la acea reuniune, la care vor fi invitati inclusiv parlamentarii PSD, se vor stabili pasii de urmat atat in ce priveste reforma in partid, cat si organizarea Congresului din luna martie. Potrivit acelorasi surse, reuniunea ar putea avea loc la Orastie, la un complex de agrement construit intr-o fosta baza militara, respectiv in acelasi loc in care Victor Ponta a vorbit, anul trecut, pentru prima data public despre candidatura sa la alegerile prezidentiale.

Sursa foto: realitatea.net