BRAM STOCKER: 165 de ani de la nasterea celui care l-a inventat pe DRACULA

BRAM STOCKER, un scriitor irlandez celebru pentru romanul Dracula, este celebrat de Google, la 165 de la nasterea sa. Abraham Bram Stoker s-a nascut la 8 noiembrie 1847 in Clontarf langa Dublin si a murit pe 20 aprilie 1912 la Londra.

BRAM STOKER a fost un scriitor devenit celebru datorita personajului Dracula, un vampir aristocrat. In fiecare an, Asociatia Scriitorilor Horror decerneaza Premiile Bram Stoker, in onoarea lui Bram Stoker, autorul lucrarii groaza Dracula. Premiile au fost instituite in 1987.

VIATA LUI BRAM STOCKER. Bram Stoker a fost un jurnalist desavarsit, autor, biograf, critic de teatru si director de teatru. Stoker a ajuns cunoscut in intreaga lume pentru Dracula, o capodopera gotica scrisa in 1897.

Viata lui Stoker este invaluita in mister, insa potrivit zvonurilor, participarea sa in cercurile oculte a dus la moartea sa asa-zis de sifilis. Stoker a fost educat la Trinity College, unde a castigat onoruri in domeniul stiintei, matematici si istorie. In 1876 Stoker l-a intalnit pe actorul Henry Irving si in 1878 s-au mutat la Londra, unde a fost manager la celebrul Lyceum Theatre. In acelasi an, Stoker s-a casatorit cu Florenta Balcombe, care a fost, de asemenea, curtata de Oscar Wilde. Au avut un copil, Noel, nascut in 1879.

BRAM STOCKER VS CONTELE DRACULA
Interesul lui Stoker in supranatural si oculte pare sa fi fost inradacinat in boala lui din copilarie, ramasa neidentificata, care se presupune ca l-ar fi tinut la pat pana la varsta de sapte ani.Stoker a publicat povestirile sale incepand cu anul 1872, inclusiv Cupa de Cristal (1872), prima lui poveste lui de groaza Lantul Destinului (1875), o colectie de povesti pentru copii (1881), insa nu a devenit cunoscut pana ce nu a scris Dracula (1897).

El a inceput romanul in 1890 si ar fi fost influentat de vizita sa la Whitby, unde a descoperit in William Wilkinson un cont al Principatelor din Tara Romaneasca si Moldova o referinta istorica la Dracula.Succesul lui Dracula a luat amploare dupa ce a fost transpus in scena, in adaptari muzicale si in cinematografice si, mai recent, a devenit o preocupare majora a criticii academice.

Dupa ce a fost bolnav din anul 1906, Stoker a murit intr-o sambata seara , pe 20 aprilie 1912. Desi se zvonea ca a murit de sifilis, se pare ca adevarata cauza a fost un accident vascular cerebral.Prima adaptare cinematografica a romanului Dracula se nume 537;te Nosferatu – Simfonia groazei in regia lui F.W.Murnau.