BRASOV: Proiect in valoare de cinci milioane de euro pentru RESTAURAREA CETATII RASNOV

Primaria orasului RASNOV a pregatit un proiect in valoare de CINCI MILIOANE DE EURO pentru RESTAURAREA CETATII, primarul ADRIAN VESTEA anuntand ca asteapta deschiderea liniilor de finantare din viitorul Program Operational Regional 2014-2020.

“Suntem optimisti si cred ca vom obtine aceasta suma. Proiectul este facut asa cum trebuie, iar in momentul de fata se afla in dezbatere publica. Suma de cinci milioane de euro ne-ar ajunge pentru lucrarile de restaurare, demolarea tuturor constructiilor facute de fostul proprietar al cetatii, pentru care nu s-au obtinut avize de specialitate, iar lucrarile nu au fost executate cu materiale care sa corespunda epocii in care a fost construit obiectivul istoric. De asemenea, cu aceste fonduri vom rezolva si tot ceea ce tine de partea de utilitati, microclimat, muzeul pe care dorim sa-l amenajam in incinta cetatii. Pentru dotarea muzeului vom folosi fonduri din bugetul local”, a declarat pentru Agerpres Adrian Vestea.

El a mai spus ca este vorba de 24 de lucrari noi care ar trebui realizate in baza proiectului pregatit, cum sunt cele de tamplarie interioara si exterioara, consolidarea fundatiilor zidurilor si refacerea acestora folosindu-se mortar din var, reconstruirea turnului de Nord etc.

Realizarea proiectului ar putea dura aproape trei ani, insa totul depinde de deschiderea liniilor de finantare si de evaluarea criteriilor de eligibilitate, a mentionat edilul rasnovean.

CETATEA RASNOV este, dupa BISERICA NEAGRA si CASTELUL BRAN, cel mai vizitat obiectiv turistic din judetul Brasov. Potrivit primarului, de la inceputul acestui an, cetatea a fost vizitata de 350.000 de turisti, iar numarul va creste pana la sfarsitul anului.

CITESTE SI: TRANSILVANIA, LOCUL 1 IN TOPUL REGIUNILOR CE AR TREBUI VIZITATE IN 2016 DIN GHIDUL LONELY PLANET

Liftul pe plan inclinat dat in folosinta la inceputul verii si care poate transporta 700 de persoane pe zi de la baza muntelui pana la cetate, a favorizat cresterea numarului de turisti care au preferat sa ajunga la obiectivul turistic cu acest mijloc de transport din care se poate admira si panorama orasului.

Odata cu finalizarea lucrarilor de amenajare a centrului istoric al orasului, (care, in prezent, sunt executate in proportie de peste 90%), se asteapta ca numarul turistilor care vor vizita Rasnovul sa se apropie de 500.000/an.

CETATEA RASNOV, monument istoric de categoria A, a intrat in patrimoniul municipalitatii in urma cu cinci ani.

Duminica, Primaria sectorului 4, in colaborare cu SC Rebu SA, a igienizat spatiile din piata, urmand ca dupa demolare sa se intervina din nou, pentru degajarea spatiului si curatenie, se mai arata in comunicat.

“Trebuie sa facem curat, la propriu si la figurat, in piete. Exista legi pentru toate aceste situatii, ele trebuie doar aplicate”, a adaugat primarul Daniel Baluta.

Sursa foto: newsup