BRAZILIA: DILMA ROUSSEFF DESTITUITA, MICHEL TEMER noul PRESEDINTE

MICHEL TEMER (foto stanga) a devenit, miercuri, noul presedinte al Braziliei, la cateva ore dupa ce DILMA ROUSSEFF (foto dreapta) a fost destituita pentru falsificarea conturilor publice, punand capat la 13 ani de domnie a stangii in cea mai mare tara din America Latina, noteaza AFP, citata de Agerpres.

Fost vicepresedinte al DILMEI ROUSSEFF, omul puternic al PMDB (centru dreapta) – care a precipitat alungarea de la putere a sefei statului – a depus juramantul in Senat si va conduce o tara in criza pana la viitoarele alegeri legislative si prezidentiale de la sfarsitul lui 2018. La fel de impopular ca si adversara sa, MICHEL TEMER, 75 de ani, a promis in prima reuniune a cabinetului sau “sa repuna Brazilia pe drumul cel bun”.

“Va trebui sa plecam de aici in aplauzele brazilienilor. Va fi dificil”, a recunoscut noul presedinte MICHEL TEMER care imediat a luat avionul spre China pentru summitul G20 unde va incerca sa restabileasca imaginea patata a primei economii din America Latina. “Unicul meu interes este sa predau succesorului meu o tara pacificata, reconciliata si in crestere economica”, a repetat MICHEL TEMER intr-o alocutiune inregistrata si transmisa la televiziune in cursul serii de miercuri.

DILMA ROUSSEFF a reactionat virulent dupa destituirea sa: “Senatul a luat o decizie care intra in istoria marilor nedreptati. A comis o lovitura de stat parlamentara”, a denuntat ea, reafirmandu-si nevinovatia. DILMA ROUSSEFF le-a promis lui Michel Temer si noilor aliati de dreapta ai acestuia “opozitia cea mai hotarata la care se poate astepta un guvern de pucisti”.

O majoritate confortabila de peste doua treimi dintre senatori au votat fara surprize pentru destituirea liderei de stanga, prima femeie care a fost aleasa la conducerea Braziliei in 2010, apoi realeasa la limita in 2014. Din totalul de 81 de senatori, 61 au votat pentru destituirea DILMEI ROUSSEFF, iar 20 impotriva.

DILMA ROUSSEFFa comis importante crime de responsabilitate (…), a fost condamnata si astfel isi pierde mandatul de presedinte”, a subliniat presedintele Curtii Supreme (STF), Ricardo Lewandowski, care a condus dezbaterile din Senatul transformat cu acest prilej in tribunal. In schimb, DILMA ROUSSEFF si-a pastrat drepturile civile, dupa un alt vot, unde majoritatea necesara de doua treimi nu a fost atinsa. Numai 42 de senatori au votat pentru, 36 impotriva, iar trei s-au abtinut.

“Aceasta inseamna ca ramane eligibila. Va putea candida pentru mandate de senator, deputat, dar nu si la presedintie in 2018, pentru ca a fost aleasa deja pentru doua mandate consecutive”, a explicat un specialist brazilian in drept, Rogerio Dultra dos Santos. “Ne vom intoarce”, a promis in numele stangii DILMA ROUSSEFF, aflata la resedinta sa din palatul Alvorada unde a urmarit votul alaturi de mentorul sau, fostul presedinte Luiz Inacio Lula da Silva, in prezent cercetat pentru coruptie.

Sursa foto: globo.com