Brazilia – Spania 3-0 (2-0) / Adio Tiki-Taka, bine ai revenit Joga Bonito!

Brazilia si Spania au disputat finala Cupei Confederatiilor 2013 pe celebra arena Jornalista Mario Filho sau mai simplu Maracana din Rio de Janeiro . Cea mai galonata echipa din istoria Campionatelor Mondiale s-a intalnit cu detinatoarea titlului mondial si european. Un duel de gala intre doua doua dintre cele mai bune formatii din lume, umbrit de manifestatiile violente ale brazilienilor de rand, nemultumiti de cheltuielile exorbitante facute de guvernanti pentru organizarea acestei competitii si a celei de anul viitor. O finala dominata da capo al fine de Brazilia care s-a impus cu un scor de forfait.

Brazilia si Spania s-au intalnit in ultimul act al Cupei Confederatiilor, acest veritabil preambul al Cupei Mondiale de anul viitor, care va fi gazduita tot de Tara Cafelei. Brazilienii  au avut din start doua atuuri in maneca, publicul fantastic din tribunele arenei Maracana, dar si faptul ca erau mai odihniti decat spaniolii, Furia Roja fiind nevoita sa joace semifinala o zi mai tarziu si avand nevoie de 120 de minute ca sa elimine Italia.

Trupa auriverde a inceput senzational si la primul atac, Fred reuseste sa profite de o balba uriasa in careul Armadei iberice si sa deschida scorul dupa numai doua minute de joc. Spaniolii s-au scuturat din pumni si sase minute mai tarziu ii solicita fluierasului olandez o lovitura de pedeapsa dupa ce mingea il loveste in mana pe Marcelo, insa acesta lasa jocul sa continue.

Tot Bjorn Kuipers se afla in centrul atentiei alte cateva minute mai tarziu cand Arbeloa il faulteaza, in postura de ultim aparator, pe Neymar, insa centralul din Tara Lalelelor ii arata spaniolului doar cartonasul galben. Spiritele se incing, se schimba si cateva imbranceli la centrul terenului, insa pana la urma jocul se reia.

Oscar, Paulinho si Fred rateaza rand pe rand ocazii la poarta aparata de Iker Casillas, defensiva campioanei mondiale en-titre rezista eroic, si are si un mic sprijin din partea zeitei Fortuna. Dupa o jumatate de ora de forcing sustinut, elevii lui Scolari dau primele semne de oboseala si jocul se echilibreaza.

Cu cinci minute inaintea finalului primei reprize, Spania scapa pe contraatac Mata ii paseaza ideal lui Pedro acesta trimite pe langa Julio Cesar, insa apare providential David Luiz si respinge balonul din fata portii goale. Cand toata lumea astepta pauza, Oscar si Neymar reusesc un un-doi de senzatie, ultimul evitand ca un vulpoi batran (n.r. si nu are decat 21 de ani!) pasul la ofsaid al apararii iberice si il invinge pe Casillas cu un sut puternic si plasat sub bara.

La revenirea de la cabine avem impresia unui deja-vu, Fred fiind mai precis decat un ceas desteptator, atacantul lui Fluminense inscriind in minutul 47 golul trei al sud-americanilor, dupa o faza in care Hulk a pasat, Neymar a lasat inteligent balonul, iar Fred a inscris cu un sut plasat la coltul lung.

Del Bosque este inspirat si il arunca in lupta pe Navas in locul letargicului Mata, iar proaspatul fotbalist al lui Manchester City scoate o lovitura de pedeapsa la 2 minute dupa ce a intrat pe teren. Din pacate pentru spanioli, ceea ce ar fi putut reprezenta revenirea in joc s-a transformat in cosmar din momentul in care Sergio Ramos a “arestat” balonul. Fundasul lui Real Madrid a sutat tare si pe langa, iar sperantele ibericilor s-au naruit!

In minutul 68, nervii spaniolilor cedeaza acest lucru fiind ilustrat de faultul din spate al lui Pique asupra noului sau coechipier de la FC Barcelona, Neymar, si spaniolul a fost direct trimis la cabine sub privirile Shakirei. Ramasa in zece, Furia Roja a incercat si a reusit sa limiteze proportiile scorului, in fata unor brazilieni dezlantuiti. Adio Tiki-Taka, bine ai revenit Joga Bonito!

Brazilia cucereste al treilea trofeu consecutiv la Cupa Confederatiilor, Neymar si Fred isi trec fiecare in cont cate 4 goluri la aceasta ultima editie, iar spaniolii rateaza realizarea triplei istorice la nivel de echipa nationala, Campionat Mondial, Campionat European si Cupa Confederatiilor. Brazilia se alege cu un cec de 4,1 milioane de euro, in timp ce Spania trebuie sa se multumeasca “doar” cu unul in valoare de 3,6 milioane de euro. 

Obrigado Brasil! Gracias Espana!  Vejo você no Campeonato do Mundo de 2014! (n.a. Ne vedem la Campionatul Mondial din 2014!)

BRAZILIA – SPANIA 3-0 (2-0)

Marcatori: Fred (2 si 47), Neymar (44)

Brazilia: Julio Cesar – Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo – Paulinho (88 Hernanes), Luiz Gustavo – Oscar – Hulk (73 Jadson), Fred (80 Jo), Neymar. Antrenor: Luiz Felipe Scolari

Spania: Casillas – Arbeloa (46 Azpilicueta), Sergio Ramos, Pique, Jordi Alba – Busquets – Pedro, Xavi, Iniesta, Mata (52 Jesus Navas) – Torres (59 David Villa). Antrenor: Vicente del Bosque

Cartonase galbene: Arbeloa (15), Sergio Ramos (28)

Cartonase rosii: Pique (68)

Stadion: Maracana (Rio de Janeiro)

Arbitru: Bjorn Kuipers; Asistenti: Sander Van Roekel si Erwin Zeinstra (toti din Olanda); Rezerva: Felix Brych (Germania).

Spectatori: 85.000

Sursa foto: fotos.noticias.bol.uol.com.br