BREXIT: A FI SAU A NU FI IN UNIUNEA EUROPEANA! REFERENDUMUL este in plina desfasurare. UPDATE

BREXIT. A FI SAU A NU FI IN UNIUNEA EUROPEANA! Astazi are loc in MAREA BRITANIE referendumul decisiv pentru soarta tarii, dar si pentru soarta UE: britanicii voteaza daca raman sau nu in UE.

BREXIT. Pe buletinele de vot, cetatenii britanici trebuie sa raspunda la intrebarea: “Ar trebui ca Marea Britanie sa ramana in Uniunea Europeana sau sa paraseasca UE?”. Primul ranspuns pentru care pot opta britanicii este “sa ramana in UE”, iar cel de al doilea “sa paraseasca UE”. Ultimul sondaj arata un avans de doua puncte (51% fata de 49%) al taberei IN.

BREXIT. Urnele se deschid la ora 6:00 GMT si se inchid la ora 21:00 GMT, iar primele rezultate sunt asteptate vineri, 24 iunie, intre orele 1:00 si 3:00, potrivit Reuters.  La referendum sunt asteptati sa se pronunte zeci de milioane de cetateni britanici care locuiesc in Marea Britanie si in tari din Comunitatea Natiunilor – state independente , dar si foste colonii britanice, precum si cetateni britanici care locuiesc in afara tarii.

CITESTE SI:  BREXIT: CU O ZI INAINTEA REFERENDUMULUI, CELE DOUA TABERE LUPTA SA-I CONVINGA PE INDECISI

BREXIT. Aproximativ 46,5 milioane de britanici cu drept de vot sunt chemati joi la urne, in cadrul unui referendum in care decid soarta Regatului Unit: in sau in afara UE. Nimeni nu a primit permisiunea de a realiza exit-poll-uri, din cauza marjei mari de eroare. Rezultatul final va fi anuntat pe 24 iunie. Premierul David Cameron, cel care a convocat acest referendum, se va adresa apoi natiunii in functie de rezultat.

BREXIT. Mai multi decidenti europeni au avertizat ca decizia iesirii Marii Britanii din UE ar fi o cale fara intoarcere si ca ar putea insemna un deceniu de probleme pentru britanici. De asemenea, lideri din UE nu au ezitat sa afirme ca iesirea din UE a britanicilor va duce la dezintegrarea Uniunii.

CITESTE SI: BREXIT: MIGRATIA, PRINCIPALUL MOTIV PENTRU CARE MAREA BRITANIE VREA SA IASA DIN UE. CUM SUNT AFECTATI ROMANII

Cine poate vota

Toate persoanele care au drept de vot la alegerile generale parlamentare in Regatul Unit, inclusiv britanicii, irlandezii si cetatenii din Commonwealth care au implinit varsta de 18 ani si care sunt rezidenti in Regatul Unit

cetatenii Regatului Unit care sunt rezidenti peste hotare si care au fost trecuti in registrul de vot parlamentar in ultimii 15 ani

cetatenii irlandezi care s-au nascut in Irlanda de Nord si au fost inregistrati sa voteze in Irlanda de Nord in ultimii 15 ani

britanicii si cetatenii din Gibraltar care au drept de vot la alegerile pentru Parlamentul European

Cum se voteaza

Cetatenii care se prezinta la vot vor primi un singur buletin de vot pe care se afla intrebarea: “Regatul Unit ar trebui sa ramana membru al Uniunii Europene sau sa paraseasca Uniunea Europeana?”.

Pe acelasi buletin se afla si raspunsurile: “Sa ramana membru al Uniunii Europene” si “Sa paraseasca Uniunea Europeana”.

Alegatorii vor trebui sa marcheze cu o cruciulita unul dintre raspunsuri.

Cand paraseste, efectiv, Marea Britanie UE in cazul unui vot favorabil

Potrivit expertilor, in cazul in care 50% plus unul dintre alegatorii veniti joi la urne se pronunta pentru iesirea tarii din UE, parasirea efectiva a blocului comunitar se va produce dupa cel putin doi ani.

Marea Britanie va continua in aceasta perioada sa fie sub incidenta tratatelor si reglementarilor comunitare, dar nu va mai participa la procesul decizional, Londra urmand sa negocieze termenii acordului de parasire a Uniunii Europene.

Referendumul nu are caracter obligatoriu din punct de vedere decizional, iar Parlamentul va trebui sa adopte o serie de modificari legislative care ar permite iesirea tarii din UE.

Teoretic, membrii Parlamentului britanic ar putea bloca iesirea Marii Britanii din UE, dat fiind ca aplicarea rezultatului referendumului nu este obligatorie din punct de vedere legal.

Este insa putin probabil ca membrii Parlamentului sa nu tina cont de votul cetatenilor, pentru ca ar risca pierderea urmatoarelor alegeri legislative.

Sursa foto: the guardian