BREXIT: Guvernul MARII BRITANII nu poate declansa procedurile fara aprobarea PARLAMENTULUI

Parlamentul britanic va trebui sa voteze asupra declansarii de catre guvern a procedurii de iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana, a decis joi Inalta Curte de Justitie de la Londra, potrivit AFP, citat de agentiile de presa autohtone.

“Curtea nu accepta argumentul avansat de guvern”, care nu considera necesar un astfel de vot.  “Curtea accepta argumentul principal al reclamantilor”, au adaugat judecatorii, a caror decizie ar putea avea consecinte puternice asupra continuarii procesului de iesire a Regatului din Uniunea Europeana.

Guvernul a anuntat insa ca va ataca in apel decizia Inaltii Curti. “Guvernul este dezamagit de decizia Curtii. Tara a votat pentru a parasi Uniunea Europeana in cadrul unui referendum aprobat de Parlament iar guvernul este decis sa respecte rezultatul referendumului. Vom face apel”, a precizat un purtator de cuvant al Downing Street, intr-un comunicat.

Analistul politic BBC, Norman Smith, a spus ca in cazul in care decizia instantei va ramane neschimbata, va dura “luni si luni” pana cand Brexitul va fi declansat. Premierul Marii Britanii, Theresa May, afirmase ca va invoca Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona si va notifica oficial UE cu privire la intentia Regatului Unit de a parasi blocul comunitar pana la finele lunii martie 2017.

Dar intentiile Guvernului au fost contestate, pe motiv ca sunt neconstitutionale. Potrivit reclamantilor, iesirea Marii Britanii din blocul comunitar va suprima mai multe drepturi, printre care libera miscare in interiorul Uniunii Europene. Asadar, ei afirma ca lucrul acesta nu se poate face fara aprobarea Parlamentului.

May vrea sa foloseasca prerogativa regala (o putere istorica detinuta in mod oficial de regina) pentru a invoca Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona. Acesta deschide o perioada de doi ani de negocieri pentru stabilirea conditiilor iesirii din UE, informeaza The Guardian. Dar judecatorii au decis ca “Guvernul nu are puterea, in baza prerogativei Coroanei”, sa declanseze negocieri pentru iesirea Marii Britanii din UE. Acest caz este considerat cel mai important din domeniul constitutional al acestei generatii.

Sursa foto: BBC