BREXIT: LIRA STERLINA, actiunile se prabusesc dupa votul privind iesirea din UE

LIRA STERLINA a coborat pana la cel mai mic nivel din ultimii 30 de ani pe fondul victoriei consemnate de tabara pro-BREXIT, noteaza BBC.

Investitorii considera ca iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana va afecta investitiile, dar si rolul Londrei de capitala a finantelor mondiale, in timp ce incertitudinile privind situatia politica de dupa referendum vor avea un impact semnificativ asupra celei de-a cincea economii a lumii.

CITESTE SI: BREXIT: DAVID CAMERON SI-A DAT DEMISIA: VOINTA BRITANICILOR TREBUIE RESPECTATA!

LIRA STERLINA a atins 1,3387 dolari, cel mai redus nivel din 1985 incoace, dupa ce a pierdut mai mult de procente fata de joi seara, cand traderii anticipau o victorie a celor care voteaza pentru ramanerea in UE.

Nici euro nu a scapat neatins de votul britanic, moneda europeana pierzand circa 4 procente in fata dolarului. Dolarul, precum si alte active considerate sigure precum aurul sau yenul japonez au crescut substantial. Pietele europene de actiuni erau asteptate sa deschida in scadere cu 6-7,5 procente, iar bursele asiatice au inregistrat, de asemenea, scaderi importante.

Sursa foto: BBC