BREXIT: MAREA BRITANIE isi pregateste iesirea, in 2 ani din UNIUNEA EUROPEANA

MAREA BRITANIE va incerca sa-si negocieze iesirea din Uniunea Europeana (UE) in termen de doi ani daca alegatorii sai vor decide in favoarea unui BREXIT la referendumul programat pentru 23 iunie, a indicat miercuri Gus O’Donnell, economist si fost secretar al cabinetului – cel mai inalt functionar britanic -, intre 2005-2011, intr-un interviu pentru BBC, informeaza Agerpres.

Daca britanicii vor vota pentru BREXIT, regulile UE prevad ca Londra va avea la dispozitie doi ani pentru a ‘bate in cuie’ termenii noii sale relatii cu Uniunea pe probleme precum relatiile comerciale si statutul rezidentilor straini. In situatia in care, pana la mijlocul lui 2018, Marea Britanie nu va incheia aceasta renegociere, calitatea sa de membru al UE pur si simplu va inceta, daca toate celelalte state nu vor conveni asupra unei prelungiri a termenului.

CITESTE SI: BREXIT: MAREA BRITANIE RISCA SA PIARDA O BUCATA DE TARA DACA IESE DIN UE

‘Trebuie sa ne negociem intrarea in piata unica, trebuie sa ne negociem relatia viitoare cu UE si apoi trebuie sa ne negociem tratatele comerciale cu toate celelalte state. Asa incat sunt multe de facut’, a indicat Gus O’Donnell. ‘Evident, la finalul celor doi ani tot ceea ce nu am negociat va trebui prelungit printr-un vot in unanimitate, la care noi nu vom participa, asa incat e oarecum infricosator’, a estimat el.

Un document emis de guvernul britanic in februarie semnala ca un Brexit ar putea duce la 10 ani sau chiar mai mult de negocieri, provocand incertitudine care ar dauna relatiilor comerciale si investitiilor. Promotorii iesirii tarii din blocul comunitar sustin, in schimb, ca state din Uniune vor fi dornice sa incheie rapid noi acorduri pentru a-si mentine exporturile in Marea Britanie.

Potrivit lui O’Donnell, dificultatile unei iesiri a Marii Britanii din Uniunea Europeana vor fi sporite de calendarul alegerilor din 2017 din Germania si Franta, state in care guvernele actuale se confrunta cu propriile provocari din partea oponentilor Uniunii. ‘Ma tem ca situatia politica actioneaza total impotriva noastra’, a mai comentat fostul inalt oficial pentru BBC.

Sursa foto: bbc