BREXIT: MAREA BRITANIE REFUZA SA PLATESCA FACTURA PIPERATA A UE

Ministrul Brexitului, David Davis, a declarat miercuri dimineata ca Marea Britanie nu are de gand sa plateasca 100 de miliarde de euro pentru semnarea unui acord de iesire din Uniunea Europeana, transmite BBC, citat de stirileprotv.ro.

De asemenea, ministrul britanic a precizat ca tara isi va plati obligatiile financiare, dar nu va acoperi orice nota de plata pe care o doreste Uniunea Europeana. Reactia guvernantului vine dupa ce jurnalistii Financial Times au publicat un material, in care au explicat cresterea obligatiilor financiare de la 60 la 100 de miliarde de euro pentru finalizarea Brexitului.

David Davis a declarat ca Marea Britanie ia in serios ”drepturile si obligatiile” impuse de blocul comunitar, dar sustine ca nu a vazut pana acum nicio suma din partea oficialilor de la Bruxelles. ”Uniunea Europeana se joaca brutal si dur”, a precizat ministrul de la Londra. Michel Barnier urmeaza sa-si publice recomandarile cu privire la negocierea iesirii Marii Britanii din UE.

O sursa europeana a precuzat ca oficialii de la Bruxelles nu au de gand sa discute despre o suma aproximativa a notei de plata pentru Brexit. ”Noi nu suntem supusi. Asta este o negociere. Ei prezinta ce vor si noi prezentam ce vrem”, a declarat Davis. De asemenea, ministrul a declarat ca o nota de plata de 100 de miliarde de euro este inacceptabila pentru Marea Britanie.

Uniunea Europeana a insistat ca britanicii vor trebui sa accepte anumite consturi, inclusiv plata obligatiilor financiare pentru exercitiul bugetar anual, care se incheie la un an dupa iesirea Regatului Unite. Liderii europeni au declarat deja ca acoperirea notei de plata este o preconditie pentru discutarea unui posibil acord economic post-Brexit intre Marea Britanie si UE.

Sursa foto: BBC