BREXIT: Negociatorul UE spune ca MAREA BRITANIE trebuie sa fie mai EDUCATA

Negociatorul Michel Barnier (foto) a declarat ca a abordat intregul proces al Brexitului drept o oportunitate de a-i invata pe ”britanici si pe altii despre ce insemana parasirea UE”. Insa, negociatorul-sef sustine ca nu ar apela niciodata la santaj, avand in vedere ca munca sa implica ”educarea” Regatului Unit despre pretul pe care-l va plati pentru parasirea clubului european, scrie BBC.

Aceste comentarii vin la doua zile dupa ce ministrul britanic al Comertului, Liam Fox, a sustinut ca Londra nu va accepta sa fie santajata pentru semnarea unui acord cu privire la costul iesirii din Uniunea Europeana si a cerut insistent Bruxelles-ului sa permita trecerea negocierilor la etapa relatiei comerciale viitoare dintre tarile blocului comunitar si Marea Britanie.

Insa, toti liderii europeni au sustinut inainte de inceperea negocierilor ca trei probleme trebuie sa fie rezolvate cu intaietate inainte de discutarea unui viitor acord comercial intre Londra si Bruxelles. Printre aceste probleme importante pentru partea europeana se numara soarta post-Brexit a cetatenilor europeni din Marea Britanie si a cetatenilor britanici din tarile UE, situatia la granita terestra dintre cele doua Irlande, precum si plata facturii de iesire de catre Regatul Unit.

Marea Britanie a condamnat negociatorii europeni, sustinand ca acestia nu vor sa discute despre viitor, desi termenii negocierii au fost prezentati imediat dupa invocarea articolului 50 de catre Theresa May.

Dupa ultima saptamana de negocieri la Bruxelles cu privire la retragrea Marii Britanii din UE, care ar trebui sa aiba loc in martie 2019, negociatorul-sef Michel Barnier a sugerat ca nu s-au inregistrat progrese semnificative cu privire la cele trei probleme cheie, de a caror rezolvare depinde si discutarea unui viitor acord comercial intre Londra si Bruxelles.

Barnier a acuzat asa-numita ”nostalgie” britanica si s-a indoit ca a existat un progres suficient pentru a largi discutia in toamna si a lua in considerare relatia comerciala post-Brexit. Dupa reactiile tensionate starnite in randul guvernantilor britanici, Barnier a explicat ca nu vrea sa pedepseasca Marea Britanie pentru decizia de a parasi UE, dar a explicat ca acest proces va avea o valoare educationala pentru britanici.

”Am o stare de spirit – nu e agresiva… dar nu sunt naiv. Exista consecinte extrem de serioase pentru iesirea de pe piata unica si acestea nu au fost explicate britanicilor. Intentionam sa-i invatam pe oameni… ce inseamna parasirea pietei unice”, a declarat Barnier la o conferinta din Italia. In ceea ce priveste finantele, Barnier a explicat ca Marea Britanie trebuie sa accepte o serie de principii cheie, inclusiv onorarea angajamentului facut in 2014 de a plati 14% din bugetul UE pana in 2020.

De asemenea, aceasta a precizat ca un viitor acord comercial va fi diferit de orice altceva negociat in trecut si trebuie sa existe garantii ca nu va exista o competitie nedreapta in forma unor dumping-uri sociale, fiscale si de mediu din partea Regatului Unit.

Sursa foto: BBC