BREXIT: NEGOCIERILE incep pe 19 IUNIE! MACRON i-a spus lui MAY ca nu-i tarziu sa se razgandeasca

Premierul britanic Theresa May a confirmat ca negocierile formale pentru Brexit intre echipele de negociatori din Marea Britanie si UE vor incepe pe luni, 19 iunie, anunta The Guardian, citat de News.ro. Delegatia UE va fi condusa de negociatorul-sef Michel Barnier si reprezentantul Parlamentului European, Guy Guy Verhofstadt.

“Calendarul negocierilor Brexitului este mentinut si ele vor incepe saptamana viitoare”, a declarat in gradina Palatului Elysee Theresa May, slabita de esecul in alegerile legislative de saptamana trecuta. Macron si-a reiterat dorinta ca aceste negocieri “sa inceapa cat mai rapid posibil”.

La fel ca ministrul german al Finantelor Wolfgang Schauble, Macron a subliniat ca “usa este in continuare deschisa” ca Regatul Unit sa ramana in Uniunea Europeana (UE), “atat timp cat negocierea Brexitului nu s-a incheiat”. Insa, “odata incepute, este mult mai dificil sa se revina in urma”, a adaugat Macron, care a spus ca “respecta vointa poporului britanic”.

May, in plina criza dupa esecul in alegeri, abordeaza aceste negocieri dintr-o pozitie fragilizata, in timp ce noul presedinte francez este pe cale sa obtina o larga majoritate absoluta duminica, in al doilea tur al alegerilor legislative. Intrebata daca slabirea sa politica o va face sa revina asupra ipotezei unui “Brexit dur”, May a raspuns ca exista “o vointa comuna in randul poporului britanic”, odata ce “a votat sa paraseasca UE”. “Ceea ce Guvernul va face si va face cu succes”, a subliniat ea. Acest proces va conduce la “un aranjament cu privire la Brexit, care va servi intereselor Regatului Unit si celor 27 de membri ai Uniunii Europene”, a mai adaugat ea.

Evocand cooperarea antiterorista, la cateva zile dupa atentatele de la Londra si Manchester, Macron a declarat ca lucreaza “de mai multe zile” impreuna cu May “la un plan de actiune foarte concret” vizand sa “consolideze obligatiile operatorilor online in vederea suprimarii continuturilor care promoveaza ura”.

Grupul celor Sapte (G7) a semnat in mai, in Sicilia, o declaratie comuna cu privire la terorism, in care isi accentua presiunea asupra marilor grupuri in domeniul Internetului sa lupte mai mult impotriva continuturilor radicale, la solicitarea Marii Britanii.

“Noi am decis impreuna sa mergem mai departe”, a subliniat Macron, in timp ce May a spus ca operatorii trebuie “sa-si ia angajamente sa actioneze in 48 de ore”. Este necesar ca, “in conditii care pastreaza confidentialitatea, mesageriile sa nu fie instrumentele teroristilor”, a insistat Macron. “Noi lansam o campanie comuna franco-britanica pentru a face astfel incat Internetul sa nu poata sa serveasca drept loc sigur criminalilor si teroristilor, si drept un loc de afisare a unor materiale vizand radicalizarea, care aduce atat de mult rau”, a afirmat May.

Un punct “crucial” in acest proiect va fi discutia despre o posibilitate de urmarire a operatorilor, “daca nu fac ceea ce trebuie pentru a retrage aceste continuturi inacceptabile”. Macron si May au asistat dupa aceea, pe Stade de France, in apropiere de Paris, la o intalnire amicala de fotbal Franta-Anglia, meci castigat de Franta cu 3-2.

Sursa foto: le monde