BREXIT pe BUTUCI! ACUZATII GRAVE la adresa premierului britanic THERESA MAY

BREXIT este pe butuci! Premierul britanic Theresa May se afla in mijlocul unei controverse la Londra, legata de aplicarea Articolului 50, pentru iesirea tarii din UE. Jurnalistii de la cotidianul britanic The Independent scriu ca premierul Theresa May nu neaga, dar nici nu recunoaste ca i s-a spus in secret ca iesirea din UE ar putea fi oprita, daca parlamentarii ar vota impotriva oricarui acord de exit

Theresa May a declarat, insa, ca o respingere in Parlament a acordului de exit negociat cu UE ar insemna ca Marea Britanie paraseste blocul comunitar fara niciun acord, insistand asupra faptului ca aplicarea Articolului 50 nu poate fi oprita. Purtatorul de cuvant al premierului a evitat sa raspunda la intrebarile legate de aceasta controversa, insistand ca Guvernul “nu comenteaza in privinta sfaturilor pe care le primeste”.

Cabinetul May a fost acuzat ca nu a tinut cont de o recomandare legala conform careia notificarea de declansare a Articolului 50  ar putea fi retrasa unilateral (daca ar fi fost necesar), ceea ce ar duce la impiedicarea Brexitului si la ramanerea Marii Britanii in UE. Insa, un avocat, membru marcant al Consiliului Coroanei, spune ca stie “din doua surse foarte bune” ca premierul a fost instiintat de faptul ca notificarea de iesire din UE ar fi putut fi oprita prin votul parlamentarilor.

Jessica Simor, de la Matrix Chambers, i-a scris premierului May, cerandu-i sa faca public acest lucru. Dar purtatorul sau de cuvant a declarat, pentru The Independent: “Nu comentam niciodata recomandarile Guvernului. Pentru noi a fost intotodeauna clar ca vom parasi Uniunea Europeana.”

Si autorul Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona – o figura proemimenta in Marea Britanie si in UE, crede ca aplicarea acestuia ar putea fi stopata. Lord Kerr of Kinlochard, diplomat britanic si membru al Camarei Lorzilor, s-a alaturat unei intiaitive a 60 de figuri proeminente din Scotia, care au semnat o scrisoare in care sustin ca Brexitul a distrus reputatia Regatului Unit pe plan international si ca efectele negative incep sa se simta din ce in ce mai pregnant.

Diplomatul, care este reprezentant permanent al Marii Britanii la UE din 1990, a spus ca atunci cand a scris articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, care prevede ce pasi trebuie sa faca o tara care vrea sa aisa din UE, s-a gadit ca acesta va fi invocate doar in cazul unui regim dictatorial.

Chris Leslie, deputat laburist, a precizat ca este important ca Guvernul sa lamureasca aceasta problema. “Daca prim-ministrului i s-a spus ca Articolul 50 poate fi revocat, are obligatia sa spuna public acest lucru. Posibilitatea opririi efectelor Art. 50 este o ancora despre care toata tara trebuie sa stie ca exista”, a explicat Chris Leslie.

Si fostul vice-premier Nick Clegg a descris ipoteza potrivit careia Articolul 50 este ireversibila ca fiind “un mit inventat de sustinatorii Brexitului care nu vor ca britanicii sa se razgandeasca in ceea ce priveste iesirea din UE”.

Aplicarea Articolului 50 este o premiera in UE, Marea Britanie fiind prima tara care il foloseste pentru a parasi blocul comunitar.  Londra a invocat Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona pe 29 martie, iesirea efectiva din UE urmand sa aiba loc peste 2 ani, dupa negocieri cu Bruxelles-ul si eventuala incheiere a unui acord de colaborare ulterioara intre cele doua parti.

Sursa foto: BBC