BREXIT pe BUTUCI! THERESA MAY se MILOGESTE de LIDERII UNIUNII EUROPENE

BREXIT pe BUTUCI! Premierul britanic Theresa May a recunoscut pentru prima data ca negocierile pentru Brexit se afla in impas. May i-ar fi implorat, joi seara, pe liderii UE sa-i dea o varianta de lucru pe care o poate “vinde” poporului britanic, scriu jurnalistii de la cotidianul The Independent.

Premierul UK a recunoscut, in mod explicit, aseara ca negocierile se aflau intr-un moment dificil, inainte de interventia ei din Florenta de acum doua saptamani, ceea ce a determinat-o sa incerce sa duca discutiile pe calea cea buna. May le-a spus joi seara liderilor europeni ca exista acum nevoia “urgenta” de progres, pentru ca exista posibilitatea ca Marea Britanie sa iasa din UE fara o intelegere aprobata.

“Am facut bilantul, am ascultat ceea ce spuneau oamenii din Marea Britanie si ceea ce spuneau prietenii si partenerii nostri din Europa si am facut un pas inainte”, a spus May. La sfarsitul verii, “am recunoscut dificultatea in care era acest proces (de negociere – n.red.) “, a adaugat premierul britanic.

May, care participa la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, le-a spus celor 27 ca discursul din Florenta a fost conceput pentru a elimina impasul pe care l-a identificat si a cerut un nou “efort comun”. “Este din ce in ce mai clar ca trebuie sa lucram impreuna pentru a ajunge la un rezultat pe care sa-l putem sustine si prezenta fiecare in fata poporului nostru”, a spus ea.Anterior, negociatorul sef al Comisiei Europene, Michel Barnier, a declarat in repetate randuri ca este “ingrijorat” de “blocajul” negocierilor, dar pana acum linia guvernului britanic a fost intotdeauna mult mai optimista, subliniind “progresele concrete”.

Interventia premierului May de ieri apare in contextul in care Consiliul European va decide probabil, vineri, sa nu aprobe inceperea in paralel a tratativelor pentru relatiile dintre Londra si Bruxelles dupa retragerea Regatului Unit din UE. Cei 27 de lideri UE se vor intalni vineri fara May pentru a discuta despre Brexit. Discursul premierului britanic a avut loc la o cina oficiala si nu a fost urmat de vreo discutie sau dezbatere.

O pozitie clara a liderilor europeni in privinta deblocarii negocierilor ar ajuta-o pe Theresa May sa faca fata criticilor de acasa. Ea s-a referit la “contextul politic dificil” cu care se va confrunta daca revine de la Bruxelles fara niciun rezultat. Sursa citata scrie ca Marii Britanii i se va oferi, cel mai probabil, un termen in decembrie pentru a face concesii legate de Brexit, inainte de inceperea tratativelor post-Brexit, care o intereseaza atat de mult pe May.

Sosind joi la summit, Angela Merkel a spus ca crede ca exista “semne incurajatoare” ca s-ar putea face progrese suficiente in decembrie.

Sursa traducere: Ziare.com