BREXIT: REACTII la CALD ale POLITICIENILOR din ROMANIA. Ce spun BASESCU, PONTA, PREDOIU, GEOANA si altii

Marea Britanie a votat, joi, iesirea din UE, intr-un referendum istoric, dupa 43 de ani petrecuti in blocul comunitar. Rezultatele oficiale au aratat ca pentru Brexit au votat 51,9% dintre britanici, iar pentru ramanerea in UE s-au exprimat 48,1% dintre cei veniti la urne. Politicienii romani nu puteau ramane indiferenti fata de aceasta situatie fara precedent pentru Uniunea Europeana creata de votul britanicilor. In continuare va prezentam o serie de reactii ale acestora:  

Remus Cernea nu vede prea bine viitorul UE: “Multi au inceput sa uite lectiile istoriei. Divizarea continentului ne face pe toti mai slabi, nu mai puternici. Calea catre un viitor mai bun depinde de intarirea cooperarii, nu de slabirea sau ruperea acesteia”. “Incertitudinea, neincrederea, populismul si nationalismul vor fi alimentate pe continentul nostru dupa acest referendum”, scrie pe Facebook Remus Cernea. “Cei care au initiat acest referendum s-au jucat cu focul istoriei, iar consecintele nefaste de ordin economic si democratic vor fi resimtite in intreaga lume civilizata”, preconizeaza el.

Mircea Geoana e de parere ca viitorul romanilor din regat este in acest moment unul “cel putin incert”, el afirmand ca iesirea din UE a Marii Britanii “ar putea costa Romania zeci de milioane de euro in urmatorii ani”. “Strict pentru tara noastra, iesirea Marii Britanii din UE este o lovitura pe care o primim in plin”, a scris pe Facebook Mircea Geoana. “Urmeaza multi ani de incertitudine inainte (…). UE incepe de astazi un profund proces de schimbare si riscul contagiunii dorintei impulsive de a parasi constructia europeana este urias. Franta sau Olanda, prin Le Pen si Wilders, nu au intarziat sa ceara un referendum similar. Aliantii NATO sunt la fel de ingrijorati dupa rezultatele referendumului. Vin zile grele si imprevizibile in care, in mod ciudat, in acest moment de divort trebuie sa fim mai uniti ca niciodata”, a mai afirmat Geoana.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, in debutul consultarilor cu premierul Dacian Ciolos, cu guvernatorul BNR si cu liderii partidelor, ca nu nu exista probleme de ingrijorare pentru economia romaneasca si pentru finantele romanesti.

Vicepremierul Vasile Dancu a declarat pentru News.ro ca, in opinia sa, politicienii britanici inca negociaza cu UE un statut special, el spunand ca, in acest moment, pericolul cel mai mare este disolutia UE. In privinta efectelor asupra Romaniei, Dancu a spus ca nu exista un risc mare din punct de vedere economic. “Tot acest Brexit a fost mai degraba o metoda de negociere cu UE. A fost o alta metoda de a negocia noi privilegii pe care Marea Britanie oricum le are in acest moment, avand un statut special in UE, cred ca a fost organizat in acest sens. Sigur ca este un risc, a fost o incercare de a reechilibra electoratul, de a readuce electorat de dreapta printr-un mesaj oarecum nationalist, de a reactualiza un anumit electorat sa spunem asa”, a declarat el. DINCU a spus ca “efectele sunt interesante” si ca trebuie vazut daca aceasta decizie populara va deveni si efectiva, pentru ca si in Marea Britanie orice referendum este consultativ.

CITESTE SI: RAMONA MANESCU: BREXIT – O UNIUNE EUROPEANA MAI MICA, MAI SLABA SI MAI VULNERABILA

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat pentru News.ro ca rezultatul referendumului are la baza “greseala enorma” pe care a facut-o actualul premier David Cameron.

“Britanicii, in momentul in care au dat votul, s-au gandit exclusiv la Marea Britanie si nu s-au gandit un pic mai departe, sa priveasca dincolo de Canalul Manecii. Pentru mine este un moment istoric si il regret. Regret ca poporul Marii Britani a luat aceasta decizie, dar trebuie sa spunem un lucru, este un proverb: daca semeni vant, culegi furtuna. Este greseala enorma pe care a facut-o actualul premier David Cameron si care a dus la acest rezultat”, a afirmat Tariceanu, care il acuza pe Cameron de “ambitie nejustificata”.

Europarlamentarul Theodor Stolojan s-a declarat dezamagit de votul din Marea Britanie, afirmand pentru News.ro ca regatul are nevoie de muncitorii romani, iar acestia trebuie sa stie ca pe intreaga perioada, pana cand se pune punct procesului de negociere si se semneaza acordul de iesire, intreaga legislatie europeana se aplica in Marea Britanie, aceasta aflandu-se sub jurisdictia Curtii Europene de Justitie. Europarlamentarul a mai spus ca Marea Britanie are o legislatie favorabila celor cu calificari inalte, cercetatori, dar are nevoie si de forta de munca fara inalta calificare. Potrivit lui Stolojan, ceea ce se poate intampla si este deja previzibil este o inasprire a conditiilor de acceptare a imigrantilor.

Europarlamentarul Cristian Preda a declarat pentru News.ro ca, avand in vedere rezultatul referendumului din Marea Britanie si dezbaterile din campania pentru acesta, este foarte posibil ca Londra sa aiba o atitudine rezervata fata de muncitorii straini si “sa fie mai bine priviti srilanchezii decat oltenii”. In ceea ce priveste consecintele Brexit pentru Romania, europarlamentarul a spus ca acestea vor fi “destul de neplacute”, pentru ca o buna parte din romani isi doresc sa lucreze sau sa traiasca in Marea Britanie. “Aceasta despartire va bloca asemenea aspiratii”, a subliniat Preda.

Fostul candidat PNL la Primaria Capitalei, Catalin Predoiu, considera ca lumea europeana a intrat intr-o spirala incontrolabila si cu evolutii greu de anticipat. “Brexitul va provoca schimbarea intregii arhitecturi de relatii europene si posibil a statului britanic. Scotia si Irlanda de Nord au votat pentru ramanerea in UE. Sinn Fein cere deja un referendum pentru reunificarea Irlandei, se cere un nou referendum pentru ramanerea Scotiei in Marea Britaniei, Gert Wiilders cere referendum pentru ramanerea Olandei in UE… Lira sterlina s-a prabusit, din evaluarea companiilor britanice cotate la bursa s-au topit deja peste 100 miliarde… La noi euroscepticii si pro-esticii la vedere sau deghizati in nationalisti exulta si vor continua sa scuture puntile de legatura cu vestul…”, a scris pe Facebook Catalin Predoiu.

Si fostul premier Victor Ponta a scris pe Facebook, dupa numararea voturilor: “Este cel mai greu moment din istoria UE/acum e nevoie mai mult ca oricand de cativa lideri politici puternici si cu viziune care sa repare ce s-a stricat (nu doar prin votul de ieri, ci in multi ani) /ce pacat ca Romania exact acum are la conducere cei mai inepti si incapabili lideri din ultimii 25 de ani! Sunt convins ca britanicii nu sunt antieuropeni/au votat asa cum voteaza si francezii pentru Marine LePen sau americanii pentru Trump/de fapt impotriva Establishment-ului, a unui Sistem arogant si atotputernic care ii ignora si sfideaza prea des! (…) “.

“Ce ai facut, David Cameron?”, a scris fostul presedinte Traian Basescu pe Facebook, vineri dimineata, dupa anuntarea rezultatelor oficiale din UK. “Nu am crezut ca este posibil. Marea Britanie paraseste UE. Jocul politic intern al politicienilor britanici a dus la organizarea unui referendum in care 46 milioane oameni au fost chemati sa dea un vot intr-o chestiune extrem de complicata, pe care foarte putini dintre votantii britanici au inteles-o. Marea majoritate a votat in deplina necunostinta de cauza asupra mecanismelor si consecintelor parasirii UE.

Procesul iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana va fi unul dificil, care va dura cel putin doi ani. Oare cat de ‘unit’ va mai ramane si Regatul Unit? Este momentul solidaritatii depline pentru cei 27 ramasi”, a scris TRAIAN BASESCU.

Sursa foto: bbc