BREXIT: ROMANII din MAREA BRITANIE se tem ca iesirea din UE le va aduce NECAZURI

Brexit-ul aduce ingrijorare pentru multi tineri romani care muncesc sau studiaza in Marea Britanie. Daca unii se tem ca ar putea sa isi piarda locurile de munca, altii spun ca vor evita sa plece o perioada in Romania de frica unor noi masuri care ar putea fi impuse la frontiera, in timp ce aceia care lucreaza de ani buni in Regat sunt ingrijorati pentru economiile stranse cu greu in lira sterlina, aflata in declin.

Diana Daboveanu, o tanara originara din orasul Caracal, se afla in Marea Britanie de cativa ani, impreuna cu sotul si baietelul, lucrand ca asistenta medicala pentru o firma de recrutare care furnizeaza personal pentru clinicile britanice, informeaza News.ro.

Desi spune ca nu se asteapta sa existe schimbari rapide in Regatul Unit dupa Brexit deoarece “nimic nu se misca foarte repede in UK”, Diana recunoaste ca strainii ar putea fi afectati de masurile privind dreptul de munca, dar si de declinul lirei, in care si-au strans economiile pe care sa le trimita in tara.

“Scade lira, ceea ce ne afecteaza la depozite cand o sa facem schimburile valutare intre lira si leu. Asta inseamna automat mai putini bani catre Romania, acolo unde sunt familiile noastre. Cred ca o alta problema va fi la intrarea in tara, cand va trebui sa folosim pasaportul si nu vom mai putea trece rapid cu buletinul, ca si pana acum”, spune Diana Daboveanu.

Tanara romanca sustine ca Brexit-ul ar putea avea si o parte buna pentru strainii care se afla deja in Regatul Unit al Marii Britanii, deoarece numarul celor care vor mai veni va fi limitat si solicitarea de forta de munca in anumite domenii este inca mare in aceasta tara.

“Pe de alta parte, ar putea creste payrate-ul (plata pe ora) catre salariatii straini calificati. In cazul meu, spre exemplu: sunt asistent medical strain, lucrez pentru agentii de asistenti medicali ce furnizeaza personal catre clinicile medicale care au nevoie. Momentan iau 30 de lire pe ora la agentie, nu ca salariat permanent. Acum, dupa Brexit, va creste plata pentru ca nu mai intra europeni in UK asa usor, insa va exista in continuare nevoia de forta de munca pe piata britanica. Criza oricum era de cadre medicale, asadar cei deja existenti vor fi platiti mai bine”, explica Diana.

Tanara spune ca nu se asteapta ca schimbarile sa fie foarte rapide in Marea Britanie dupa acest referendum, chiar daca masura iesirii din UE este una neasteptata si radicala. “Oricum va fi un proces greoi. Nimic nu se misca foarte repede in UK. Aproape totul merge slow (incet – n.r.). Poate prima schimbare vizibila va fi folosirea pasaportului la intrarea in tara”, considera romanca.

Cosmin Radut este un alt tanar roman care munceste in Marea Britanie, locuind de sase luni langa Manchester. “Momentan, Brexit-ul nu ma afecteaza cu nimic. Din ce am auzit, cine are acte aici are la dispozitie doi ani sa aplice pentru viza. Toti imigrantii din Anglia sunt revoltati pe treaba asta, dar nu avem ce face. Bine oricum nu cred ca va fi pentru nimeni, in urmatorii ani, in Marea Britanie. Cred ca o sa dispara o gramada de locuri de munca, o sa creasca facturile pentru ca, dupa cum vedeti, se face o gaura mare in buget si va trebui acoperita de undeva”, spune tanarul.

Cosmin Radut povesteste ca a plecat din Alba Iulia in Marea Britanie atras de posibilitatea unui castig mai bun decat in tara. “Eu lucrez legal in Marea Britanie, am acte. Am venit aici sa fac bani, insa, daca lira o sa scada drastic, pe mine, dar nici pe alti straini aflati ca si mine la munca aici, nu ne ajuta treaba asta deloc. Da, vreau sa raman aici, pentru ca este un trai mai bun decat in Romania. Cred ca voi ramane atata timp cat pot sa am un loc de munca, sa castig si sa traiesc decent”, afirma Cosmin Radut.

Tanarul povesteste ca englezii pe care ii cunoaste au pareri “extremiste” si chiar “rasiste” cand vine vorba de strainii care lucreaza la ei in tara, iar multi dintre britanicii pe care ii cunoaste sau cu care lucreaza au votat la referendum pentru iesirea tarii din Uniunea Europeana. Atat el, cat si prietenii lui care sunt de putin timp in Marea Britanie spun ca se gandesc sa evite sa se intoarca in Romania in aceasta perioada, de teama unor masuri restrictive la frontiera.

Un alt tanar, din Craiova, aflat in prezent la studii in Marea Britanie, spune ca nu intelege de ce au votat cetatenii britanici pentru iesirea din Uniunea Europeana deoarece aceasta masura ar putea diviza Regatul Unit. Tanarul, care doreste sa nu i se cunoasca identitatea pe motiv ca poate vorbi “fara ocolisuri”, povesteste ca este student de doi ani la o importanta universitate londoneza si sustine ca niciodata nu a fost tratat de profesorii sai ca un imigrant.

“Am fost mereu tratat corect de profesorii mei. In schimb, colegii care provin din familii britanice ne privesc mereu cu superioritate pe toti cei care venim din statele din Est. Am prieteni polonezi, indieni, italieni, francezi, insa doar cativa britanici, pentru ca sunt reci si distanti”, spune tanarul.

Studentul roman sustine ca Brexit-ul va avea repercusiuni cu siguranta asupra studentilor romani care vor sa invete in Marea Britanie deoarece vor avea acces mai greu la bursele de studiu internationale. Si Claudiu Cimpoies, din Alba Iulia, a renuntat la locul de munca din Romania pentru unul platit cu “minimul pe economie” in Marea Britanie.

“Am plecat din Alba Iulia, unde lucram la o televiziune locala, si am venit in Anglia in octombrie 2015. Am un pic peste opt luni de trai englezesc. Locuiesc in Mansfield si lucrez la un depozit de haine. Mi-am gasit o slujba printr-o agentie de recrutare a fortei de munca si chiar daca sunt platit cu minimul pe economie, 7,2 lire pe ora, sunt multumit. Lucrez patru zile, apoi am patru zile libere. 12 ore pe zi, ce-i drept, dar munca nu e deloc grea. In principiu, daca muncesti iti permiti orice in Anglia. Totul e sa muncesti si sa-ti vezi de treaba”, povesteste Claudiu Cimpoies.

Tanarul spune ca se afla in Marea Britanie cu prietena sa si in cele opt luni au reusit sa viziteze cateva zone, dar si sa isi cumpere un autoturism. El crede ca romanii care deja sunt in Regatul Unit nu vor fi afectati de iesirea tarii din Uniunea Europeana, insa va fi mult mai greu pentru cei care ar dori sa vina de acum incolo in Marea Britanie. La randul sau, Darius Dumitru Damian, din Alba Iulia, este unul dintre romanii care au reusit sa obtina cetatenia britanica, iar la referendumul de joi a votat pentru ca Marea Britanie sa ramana in Uniunea Europeana.

“Eu am votat pentru ca Marea Britanie sa ramana in Uniunea Europeana. Locul ei este acolo, la fel cum in aceasta Europa unita este si locul Romaniei, Italiei, Germaniei sau Frantei. Ma mahneste rezultatul si cred ca acest vot va aduce schimbari in timp, care vor afecta orice cetatean britanic”, sustine Darius.

Tanarul afirma ca nu se asteapta la schimbari majore in scurt timp, insa crede ca intr-o perioada mai lunga ar putea sa apara probleme economice si o reducere simtitoare a locurilor de munca. “Dupa parerea mea, romanii care traiesc si muncesc in Marea Britanie vor putea ramane si munci in continuare. Afectati vor fi doar cei care vor dori sa vina, deoarece nu cred ca li se vor mai elibera documentele necesare angajarii. Totusi, cei care suntem deja aici vom fi afectati in masura in care, cu siguranta, se vor imputina locurile de munca, anumite costuri vor creste, iar banii pe care reuseam sa-i economisim si sa-i trimitem acasa nu vor mai fi asa multi din cauza declinului in care va intra lira sterlina”, este de parere Darius Dumitru Damian.

El povesteste ca se afla in Marea Britanie de peste 12 ani si locuieste cu sotia si cele trei fetite in zona Londrei. El spune ca prietenii sai care au cetatenie britanica au votat cu totii pentru ramanerea Regatului Unit al Marii Britanii in Uniunea Europeana deoarece au inteles cat de importanta este “unitatea Europei”. “Dupa rezultatul referendumului, ascultam cu totii la radio, citim pe internet sau urmarim televiziunile de stiri pentru a incerca sa aflam ce se va intampla. Viata noastra deja este aici, suntem cetateni ai acestei tari si vrand-nevrand tot ceea ce se va intampla aici, bun sau rau, va trebui sa il ducem si noi.

Sunt zvonuri privind divizarea tarii, altii vorbesc de un declin economic, lira e in scadere si e normal sa fim ingrijorati pentru locurile de munca, pentru economiile noastre stranse cu greu sau pentru viitorul copiilor nostri. Avem insa incredere ca va fi bine si Brexit va fi doar un dus rece pentru politicieni”, conchide tanarul roman.

Sursa foto: adevarul