BREXIT-ul analizat de STRATFOR: Lantul de evenimente care va schimba fundamental viitorul Europei

Iesirea Marii Britanii din UE va declansa un lant de evenimente resimtit la nivel global, va impinge regatul si UE intr-o lunga perioada de incertitudini si va schimba fundamental viitorul continentului. Intr-o ampla analiza, Stratfor spune ca implicatiile referendumului vor deveni clare in etape. Pe termen scurt, pietele reactioneaza negativ la rezultatul referendumului, lira a scazut deja cu circa 9% fata de dolar si este pe cale sa inregistreze cel mai amplu declin din ultimii 45 de ani, arata News.ro.

In afara Marii Britanii, monedele de pe pietele emergente si preturile petrolului sunt in scadere, iar bursele globale au urmat o evolutie similara, banii migrand spre plasamente considerate sigure, cum sunt yenul japonez si aurul.

In functie de amploarea reactiilor pietelor, Banca Centrala Europeana (BCE) si Banca Angliei ar putea activa acordurile pentru situatii de urgenta (cum ar fi operatiunile swap intre lira si euro, pentru a oferi lichiditati bancilor) discutate in ultimele saptamani. Probabilitatea ca Marea Britanie sa intre in recesiune este ridicata.

In functie de presiunile asupra acestor tari, va fi testat angajamentul BCE de “a face tot posibilul” pentru a proteja zona euro, prin interventii pe pietele de obligatiuni. Ca urmare a demisiei premierului David Cameron, nu poate fi exclusa organizarea de noi alegeri in Marea Britanie, inainte de sfarsitul acestui an. Rezultatul referendumului va readuce in discutie dorinta de independenta a Scotiei si, intr-o mai mica masura, a Irlandei de Nord.

Referendumul nu are efect obligatoriu, ceea ce inseamna ca Parlamentul de la Londra ar putea, din punct de vedere tehnic, sa nu il respecte, dar acest fapt ar insemna sa ignore votul a peste 33 de milioane de cetateni. Evolutia evenimentelor politice din Marea Britanie va determina cand vor incepe negocierile dintre Londra si Bruxelles referitoare la retragere.

Potrivit tratatelor UE, statele care doresc sa iasa din blocul comunitar trebuie sa anunte oficial Bruxelles-ul, dar momentul exact al anuntului este decis de tara respectiva. Sustinatorii iesirii din UE au spus ca nu este nevoie ca anuntul sa fie facut imediat si ca Londra si Bruxelles-ul trebuie sa aiba la dispozitie ceva timp pentru negocieri informale.

Declararea oficiala a intentiei de retragere va deschide o perioada de negocieri de doi ani, timp in care Marea Britanie si restul tarilor membre vor stabili termenii divortului si cadrul legal al relatiilor lor. Pe parcursul negocierilor, Marea Britanie va ramane membru cu drepturi depline al UE.

Libera circulatie a bunurilor, serviciilor, capitalului si persoanelor intre Marea Britanie si continent ar trebui sa ramana neschimbata cel putin pana la jumatatea lui 2018. Marea Britanie va dori sa isi pastreze accesul la piata comuna, dar accesul sau comercial va trebui insa negociat. Londra si Bruxelles-ul mai trebuie sa negocieze statutul cetatenilor UE care locuiesc in Marea Britanie si pe cel al cetatenilor britanici din statele comunitare.

Votul din Marea Britanie este insa cel mai dramatic eveniment dintr-un lung proces de fragmentare politica din UE. Partidele eurosceptice din Europa vor prezenta Marea Britanie ca un exemplu de urmat si, in functie de amploarea impactului economic, rivalii lor moderati vor fi presati sa faca propuneri similare. Una dintre tarile care trebuie urmarite atent este Franta, unde vor avea loc alegeri in 2017 si unde partidul eurosceptic Frontul National cere deja organizarea unui referendum similar.

In timp ce Marea Britanie se pregateste de iesire, cu cat Franta se va indeparta de nucleul UE, cu atat fundatia UE se va farama. Pe termen lung, principalul efect al referendumului britanic va fi geopolitic. Fara Marea Britanie, din UE va lipsi un membru liberal, prietenos pietelor, fiind posibil ca balanta sa se incline spre economiile mai protectioniste din sud. Acest fapt ar putea amplifica tensiunile dintre nord si sud, regiuni care sunt deja in dezacord in probleme precum Schengen si managementul zonei euro.

O Uniune Europeana fara Marea Britanie va fi mai putin relevanta la nivel international, intrucat blocul pierde unul dintre putinii membri care detine o prezenta globala reala, in domeniul militar, diplomatic si economic. La incheierea negocierilor de separare dintre Londra si Bruxelles, blocul comunitar va arata foarte diferit fata de cum arata astazi, conchide Stratfor.

Sursa foto: THE DAILY MAIL