British Museum a achizitionat un artefact religios celebru cu 1,5 milioane de euro

British Museum din Londra a cumparat Cupa din Lacock, un artefact cu o vechime estimata la 500 de ani, de la reprezentantii bisericii St. Cyriac, din Lacock, cu suma de 1,3 milioane de lire sterline (1,5 milioane euro).

Cupa din argint, cu o greutate de aproximativ un kilogram – care a supravietuit Reformei si Razboiului civil englez – s-a aflat din 1963 in proprietatea bisericii St. Cyriac, situata in satul Lacock din comitatul Wiltshire, parohia imprumutand artefactul pana in 1983 institutiei muzeale citate, pentru a fi expus de Paste si de Craciun, anunta thehuardian.co.uk.

Cupa nu este marcata, dar stilul arata ca ar fi putut fi realizata in jurul anului 1492, probabil la Londra.

Dupa secole de framantari religioase, obiectele de cult din argint sunt o raritate, atat in Anglia, cat si in lume. Obiectele seculare din argint sunt si mai rare si, desi cupa a devenit obiect de cult, destinat impartasaniei, cu aproximativ 400 de ani in urma, aceasta apartinuse la inceput unei familii de nobili, ca simbol al rangului si al bogatiei.

Decizia de a vinde cupa a cauzat anumite nelinisti in parohie, British Museum trebuind sa obtina permisiunea din partea unui consistoriu ecleziastic.

Cupa Warren, ce reprezinta doi barbati in timpul unui act sexual, a fost cumparata de muzeu pentru suma de 1,8 milioane de dolari de la primul ei proprietar din Marea Britanie, colectionarul de arta american Edward Perry Warren.

Bugetul pentru achizitii al muzeului este limitat, banii pentru achizitionarea cupei fiind obtinuti de la National Heritage Memorial Fund, the Art Fund charity, prieteni si sponsori ai British Museum.

Sursa foto: london-attraction.info