BRUNHILDE POMSEL, fosta secretara a lui Joseph Goebbels, a MURIT la 106 ani

Brunhilde Pomsel, fosta secretara a lui Joseph Goebbels, ministrul propagandei in Germania nazista, a incetat din viata vineri, la Munchen, la varsta de 106 ani, transmite luni BBC News.

Despre experienta traita ca secretara a unuia din cei mai mari criminali de razboi nazisti, Brunhilde Pomsel nu a vorbit public pana in anii din urma, cand a acordat mai intai un interviu unei publicatii, in 2011, iar apoi a fost protagonista unui film documentar. In documentar, intitulat “O viata germana” si lansat in iunie 2016, ea declara ca nu a stiut nimic despre uciderea a 6 milioane de evrei in timpul Holocaustului, fiind o simpla secretara.

‘Nu m-as considera vinovata. Doar daca nu ajungi sa invinovatesti toata populatia germana pentru ca a permis acelui guvern sa ajunga la putere. Asta am facut-o toti. Inclusiv eu’, a declarat ea. Nascuta in ianuarie 1911, Brunhilde Pomsel a lucrat mai intai pentru un agent de asigurari evreu.

Desi in documentar s-a declarat apolitica, a explicat ca a intrat in partidul nazist la instalarea acestui la putere, in 1933, pentru a obtine un loc de munca guvernamental la postul national de radio. Abilitatile ei de dactilografa au adus-o in 1942 in postul de secretara a lui Joseph Goebbels, cand acesta detinea functia de ministru al propagandei. Pe fostul ei sef l-a descris drept ‘un barbat prezentabil (…) putin cam scund’, mereu foarte ingrijit si bine imbracat, insa arogant.

‘Oamenii care astazi spun ca ar fi facut mai mult pentru acei bieti evrei persecutati (…) Chiar cred ca sunt sinceri cand spun asta. Insa nu ar fi facut-o’, mai afirma ea in documentar. Brunhilde Pomsel a fost luata prizoniera de trupele sovietice la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial si a petrecut cinci ani in lagare de detentie. In 1950 s-a angajat la postul de radio german, unde a lucrat timp de 20 de ani.

Sursa foto: bild