BRUXELLES: Nivelul maxim de ALERTA TERORISTA va fi mentinut si luni. Scolile raman INCHISE. UPDATE

Capitala Belgiei, BRUXELLES, se afla pentru a doua zi consecutiv sub ALERTA TERORISTA, metroul si centrele comerciale fiind in continuare inchise, in timp ce un important dispozitiv al politiei si armatei cauta mai multi suspecti ce ar avea legatura cu atacurile teroriste de la Paris si sunt banuiti ca ar intentiona sa execute ATENTATE TERORISTE si in BELGIA, transmite AFP.

UPDATE 02.00: Politia belgiana a arestat 16 persoane in operatiunile de duminica seara, insa printre cei 16 nu se gaseste si Salah Abdeslam, suspect-cheie in atacurile din 13 noiembrie de la Paris, cautat de 9 zile, anunta AFP.

UPDATE 01.20:  Autoritatile belgiene anunta finalul operatiunii antiteroriste. “Perchezitiile s-au incheiat”, a declarat o sursa pentru AFP, fara a oferi alte detalii.

UPDATE 20:14: Nivelul maxim de alerta terorista pentru Bruxelles va fi mentinut si luni. Scolile din Bruxelles raman inchise luni, anunta premierul belgian, citat de Reuters.

UPDATE 19:01: Potrivit Digi24, autoritatile belgiene au anuntat ca alarma din suburbia Vilvorde-Machelen a fost falsa si ca masina suspecta nu prezinta probleme.

UPDATE 17:38: O masina suspecta a fost gasita intr-o suburbie a Bruxelles-ului, politia a instaurat un perimetru de securitate in jurul autovehiculului. Personalul dintr-un post de televiziune aflat in apropiere a fost evacuat, transmite RTL.be.

Politia din Vilvorde-Machelen a stabilit un perimetru de securitate in jurul unui vehicul suspect reperat in Vilvorde, in apropiere de o biserica din centrul suburbiei.

“Un vecin a informat politia locala ca masina este stationata de doua ore in acest loc, ceea ce i s-a parut suspect. Avand in vedere nivelul actual al amenintarii, nu ne asumam niciun risc”, a explicat Eric Basseleer, purtator de cuvant al politiei locale din Vilvorde-Machelen.

Cladirile Medialaan, care gazduiesc postul de televiziune flamand VTM, au fost evacuate. 

UPDATE 14.25: Ministrul belgian al Justitiei, Koen Geens, a transmis ca metroul din Bruxelles va functiona luni daca totul se va desfasura in mod normal, dar a adaugat ca mijloacele de transport din subteran vor fi monitorizate.

“Nu vom paraliza Bruxelles-ul din punct de vedere economic”, a spus Koen Geens. Intrebat despre gradul 4 de alerta terorista, ministrul Justitiei a precizat ca autoritatile vor reevalua situatia duminica dupa-amiaza, adugand ca ancheta privind atacurile din Paris si legaturile cu Belgia progreseaza incontinuu, arata 7sur7.

Si presedintele regiunii Bruxelles, Rudi Vervoort, a spus ca metroul ar putea fi deschis, in ciuda nivelului 4 de alerta.

In ceea ce priveste deschiderea scolilor, ministrul Educatiei, Joelle Milquet, a mentionat ca primarii vor lua aceasta decizie si ca sansele sunt de 50/50.

Duminica, Consiliul National de Securitate se va reuni pentru a face o evaluare si pentru a decide daca se mentine nivelul 4 de alerta terorista pentru Bruxelles.

STIRE INITIALA

Unul dintre cei cautati este belgianul de origine marocana Salah Abdeslam, participant la atacurile de la Paris si care apoi a revenit la BRUXELLES, unde se ascunde de noua zile. Se presupune ca initial el a dorit sa se sinucida la Paris detonand o centura cu explozivi, la fel cum au procedat alti 7 participanti la acele atacuri, dar ar fi renuntat cel putin pentru moment la aceasta idee, pe care ar putea sa o puna in practica la BRUXELLES.

CITESTE SI: TEROARE LA BRUXELLES: ALERTA IN CAPITALA BELGIEI. METROUL SI MAGAZINELE INCHISE. CONSILIUL DE SECURITATE SE REUNESTE DUMINICA. UPDATE

‘Urmarim situatia minut cu minut. Nu are niciun rost sa ascundem ceva. Amenintarea este reala, dar facem totul zi si noapte pentru a face fata’, a declarat sambata ministrul belgian de interne, Jan Jambon. El a precizat ca duminica dupa-amiaza Consiliul national de securitate va face o reevaluare a situatiei, iar ALERTA TERORISTA, aflata acum la nivelul maxim, va fi reconsiderata numai atunci cand amenintarea va diminua. Pe langa eventuala redeschidere a metroului, trebuie luata o decizie si in ceea ce priveste scolile, o problema importanta fiind si functionarea centrelor comerciale ce sunt inchise de sambata.

Potrivit unui responsabil al politiei, s-a decis inchiderea centrelor comerciale si a metroului intrucat teroristii kamikaze ataca de obicei zonele aglomerate, dar si pentru a facilita actiunile de cautare desfasurate de politie si armata, fortele acestora fiind acum vizibile pe strazile din BRUXELLES.

Sursa foto: lameuse