Bucurestenii sunt asteptati sa DONEZE SANGE in Parcul Herastrau

O sesiune mobila de DONARE DE SANGE va fi organizata sambata, in parcul Herastrau, la intrarea dinspre Piata Charles de Gaulle, intre orele 11.00 si 15.00, a anuntat Asociatia React, cea care organizeaza actiunea.

Potrivit sursei citate, sesiunea face parte din caravana „O sansa pentru viata”, caravana ce va ajunge in aceasta primavara in 20 de orase din Romania.

Sangele recoltat sambata va fi folosit pentru pacientii cu arsuri grave sau cei care sunt supusi unor operatii complexe, pentru bolnavii de leucemie si pentru victimele accidentelor rutiere. In Bucuresti, doar in primele trei luni ale acestui an, au avut loc 650 de accidente rutiere soldate cu 791 de victime. Multe dintre aceste persoane au pierdut sange, necesitand astfel transfuzii. Prin cei 450 de mililitri recoltati de la un singur donator, pana la trei victime pot fi ajutate sa se recupereze.

Citeste si: Campanie de donare de sange la Universitatea Politehnica Bucuresti

Toti bucurestenii care indeplinesc conditiile minime pentru a fi donator sunt asteptati sa DONEZE SANGE benevol in unitatea mobila a Centrului de Transfuzie Sanguina Bucuresti, care va fi amplasata in parcul Herastrau, intrarea Charles de Gaulle.

Donatorii trebuie sa fie sanatos si sa indeplineasca o serie de conditii. Astfel, ei trebuie sa aiba varsta cuprinsa in intervalul 18-60 ani si o greutate 50-100 kilograme femeile si 60-100 kilograme barbatii.

De asemenea, donatorii trebuie sa nu fi suferit in ultimele luni interventii stomatologice sau chirurgicale, si sa nu aiba sau sa nu fi avut urmatoarele boli: hepatita (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloza, ulcer, diabet zaharat, boli de inima, boli de piele, miopie peste (-) 4 dioptrii.

Citeste si: Sangele inseamna viata! Campanie de donare de sange initiata de UNSR, UPB si INH

Femeile nu trebuie sa fie insarcinate, in perioada de lauzie sau in perioada menstruala.

Inainte de donare se recomanda consumarea unei cani cu ceai sau cafea, un mic dejun putin consistent (legume, fructe dar fara multe proteine si grasimi). Nu se fumeaza inainte si dupa donare cu o ora.

In urma donarii, sangele donatorului este improspatat, imunitatea organismului creste, riscurile de paralizie si de accident vascular se reduc cu aproximativ 30%.

Programul de DONARE DE SANGE “O sansa pentru viata” derulat de Asociatia React si Vodafone Romania a fost lansat in mai 2008 cu scopul de a imbunatati sistemul transfuzional romanesc. Pana in prezent, in cadrul programului au fost recoltati mai mult de 50.000 de litri de sange care au salvat peste 150.000 de vieti omenesti. De asemenea, in anul 2010, Vodafone Romania a donat Centrului de Transfuzii Bucuresti o autosanitara complet echipata, iar in 2012 si 2013 au fost renovate parterul si etajul unu al Centrului de Transfuzii Bucuresti. Investitia totala in programul “O sansa pentru viata” este de peste 300.000 de euro.

Sursa foto: stirile.rol.ro