BUCURESTI 555 de ANI: Prima consemnare documentara a Capitalei s-a facut in anul 1459

La 20 septembrie 2014 se implinesc 555 de ani de la prima consemnare documentara a cetatii Bucurestilor. Mentiunea era facuta intr-un document emis, in ziua de 20 septembrie 1459, de cancelaria lui Vlad Tepes, domnul Tarii Romanesti (1448; 1456-1462; 1476).

La acea vreme, orasul avea statutul de resedinta domneasca, fapt dovedit de numarul documentelor de cancelarie date de Vlad Tepes din Bucuresti. Prin acest hrisov, scris in limba slavona, domnul Vlad Tepes intarea proprietatea lui Andrei si fiilor lui, Iova, Drag si unui al treilea, al carui nume nu a fost descifrat.  Conform unui document din 7 iunie 1766, numele orasului vine de la un oarecare Bucur, care “primul a batut parul”.

Dupa spusele istoricului Constantin C. Giurescu, Bucurestii au existat ca asezare urbana, ca targ, cu mult inainte de domnia lui Vlad Tepes, chiar inainte de intemeierea statului medieval Tara Romaneasca. Lui Tepes i s-ar datora, potrivit aceluiasi istoric, doar ridicarea unei cetati la Bucuresti sau refacerea ei si, fireste, atestarea documentara.

CITESTE SI: ZILELE BUCURESTIULUI, calendarul COMPLET al evenimentelor 

Oras cu rang de municipiu din 17 februarie 1968, cu statut de unitate administrativa aparte, asemanator unui judet, Bucuresti este capitala Romaniei si in acelasi timp cel mai mare si mai important centru urban al tarii.

Manifestari organizate cu prilejul implinirii a 500 de ani de la prima atestare documentara a Bucurestiului au avut loc si in 1959, dar si in 2009, cand s-au implinit 550 de ani. 

La implinirea unei jumatati de secol, in 1959, au fost organizate adunari populare si au fost lansate carti, filme, cantece, spectacole de teatru s.a. 

Doua mari spectacole montate de Teatrul de revista ”Constantin Tanase” au fost dedicate acestei sarbatori — concertul-spectacol ”Bucuresti 500” si ”Pentru tine, Bucuresti”, pe muzica lui Sergiu Malagamba.

Textul primului spectacol a fost scris de Nicusor Constantinescu si George Voinescu, iar muzica a apartinut mai multor compozitori, printre care: Gherase Dendrino, Aurel Giroveanu, Sergiu Malagamba, Nicolae Patrichi, Temistocle Popa si Elly Roman. Interpretarea a apartinut, de asemenea, mai multor solisti: Maria Tanase, Mara Ianoli, Gica Petrescu, Nicolae Nitescu, Luigi Ionescu alaturi de Orchestra de jazz ”Bucuresti”, condusa de Sergiu Malagamba.

CITESTE SI: HANUL GABROVENI restaurat, INAUGURAT la deschiderea Zilelor Bucurestiului 

Aniversarea din 1959 a fost omagiata si prin emiterea unei serii filatelice continand sase timbre (tirajul a fost de 1 000 000 de serii complete) si a unei colite (30 000 de exemplare).

55 de ani mai tarziu, in 2009, municipalitatea a stabilit in programul sau spectacole gratuite de teatru si expozitii, concerte, personaje in costume de epoca pe strazile Bucurestiului, in Piata Constitutiei, Parcurile Herastrau, Cismigiu, Tineretului, Carol, in Piata George Enescu, in Centrul Istoric (pe strada Carada), dar si la muzee. 

In Pasajul Universitatii a avut loc expozitia ”Ctitorii ale domnitorilor romani in Cetatea de Scaun a Bucurestilor”. 

Cu acest prilej aniversare, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a pus in circulatie, in scop numismatic, o moneda din aur, o moneda din argint si o moneda din tombac cuprat, dedicate domnitorului Vlad Tepes. 

Sursa foto: realitatea.net