BUCURESTI: Impozitele si taxele locale raman la acelasi nivel in 2016

Taxele si impozitele locale pentru Capitala raman neschimbate in anul 2016, conform unui proiect de hotarare adoptat, joi, de consilierii municipali, informeaza Agerpres.

Proiectul de hotarare mai prevede ca, anul viitor, detinatorii de masini hibrid sunt scutiti de la plata impozitului pe mijloace de transport.

In plus, in baza Codului Fiscal, taxa hoteliera a fost anulata, dar s-a introdus o taxa de promovare a orasului Bucuresti. Aceasta a fost stabilita la 1% din costurile unui sejur si va fi suportata de catre turist. Banii proveniti din aceasta taxa vor intra in bugetul Asociatiei Litoral Delta Dunarii.

Aprobarea acestui proiect de hotarare vine in sprijinul autoritatilor locale, care pot emite de acum deciziile de impunere pentru incasarea taxelor si impozitelor locale de anul viitor.

Bonificatia pentru plata cu anticipatie se pastreaza si ea in aceleasi limite de 10%, pana la data de 31 martie, la impozitul pe cladiri, terenuri si mijloace de transport.

Insa, potrivit noului Cod Fiscal, de anul viitor, cladirile nu se vor mai impozita in functie de forma de proprietate, persoana fizica sau juridica, ci in functie de destinatie, respectiv rezidentiala sau nerezidentiala.

Schimbarea modului de impozitare va duce la cresteri si de pana la 10 ori a taxelor pentru persoanele fizice ale caror locuinte sunt folosite in scopuri comerciale, si nu pentru locuit, potrivit grilelor de impozitare anuntate de majoritatea primariilor.

In prezent, impozitul pe cladiri, in cazul persoanelor fizice, se calculeaza prin aplicarea cotei de impozitare de 0,1% la valoarea impozabila a cladirii, indiferent de destinatia acesteia. Din 2016, insa, pentru cladirile rezidentiale si cladirile-anexa, impozitul se va calcula prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,08% si 0,2% asupra valorii impozabile a cladirii. Cota va fi stabilita prin hotarare a consiliului local.

Pentru cladirile nerezidentiale, unde pot fi incluse si locuintele care sunt si sedii de firma, impozitul se va calcula, din 2016, prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,2-1,3%, in functie de decizia consiliului local.

 Sursa foto: economica