BUCURESTI – PARISUL ESTULUI, cu CICATRICI ale COMUNISMULUI

[sociallocker] La un sfert de secol dupa ce comunismul a cazut, cicatricele lasate de acesta inca sunt prezente in BUCURESTI. Se simte insa si un aer proaspat, potrivit jurnalistului STEVE MCKENNA, care l-a vizat.

Capitala nu e insa la fel de fotogenica precum alte orase din fostul bloc comunist, transformate in locuri cu importanta turistica, asa cum sunt Praga sau Cracovia, scrie jurnalistul pentru Yahoo, citat de Ziare.com. CAPITALA ROMANIEI va fi intotdeauna asociata cu Ceausescu, a carui cadere abrupta de la putere, in 1989, a ramas un moment emblematic in apusul comunismului, remarca gazetarul.

Dupa ce a vizitat BUCURESTIUL si nu numai, jurnalistul a ramas placut surprins – dar nu excesiv – de Centrul Vechi, care emana o incredere recent dobandita. Din acest motiv, BUCURESTIUL ar trebui inclus in circuitul est-european, fiind un oras ce ofera distractie, o urbe vibranta, poarta catre o regiune care trebuie bifata, Transilvania, noteaza acesta. Revenind la Centrul Vechi, autorul articolului aminteste ca acesta a fost refacut de mai multe ori – adesea cu fonduri europene. Aici poti gasi, pe langa magazine de antichitati, librarii, teatre, si baruri sau localuri ce iti vor servi orice, de la sushi la gulas de porc si pizza “gourmet”.

CITESTE SI: ROMANIA ESTE UN LOC ORIBIL, DAR, TOTODATA, MINUNAT – EDITORIAL THE NEW YORKER

Autorul aminteste ca mii de tineri romani au emigrat, in cautarea unor salarii mai bune, insa orasul a ramas tanar. In plus, afirma el, se simte aerul mediteranean, mai ales gratie faptului ca limba romana, una latina, seamana cu italiana si spaniola mai mult decat cele slavice auzite in mod normal in aceasta parte a Europei. BUCURESTIUL aduce cu Parisul, potrivit autorului, si gratie patiseriilor si brutariilor, care fac ca in aerul diminetii sa se simta o aroma imbatatoare, precum in capitala franceza.

Se aminteste despre cutremurul din 1977, care a devastat arhitectura orasului, prabusind cladiri istorice. In plus, Ceausescu le-a daramat pe restul, procedand la fel si cu biserici sau sinagogi. Din fericire, unele au supravietuit. Un astfel de exemplu este Manastirea Stavropoleos, construita in 1724, “cel mai frumos lacas de cult” al Capitalei, dupa parerea jurnalistului strain.

Acesta mentioneaza si Cismigiul sau Caru’ cu Bere, unde, insa, esti “ademenit” de chelnerite atragatoare imbracate in costume taditionale-kitsch. Acesta pomeneste si de Palatul Parlamentului, amintind si una dintre poreclele sale: Versailles-ul Romaniei. Amintind ca este a doua cea mai mare cladire din lume, dupa Pentagon, jurnalistul scrie despre buncarul aflat dedesubt si de faptul ca, dupa caderea lui Ceausescu, nu putini au fost cei care l-au dorit dinamitat.

CITESTE SI: FRUMUSETEA VULNERABILA a DELTEI DUNARII – reportaj THE NEW YORK TIMES 

“Realizezi absurditatea sa pompoasa” la o simpla plimbare in interiorul sau, scrie jurnalistul, care a facut un tur de o ora, in care a vazut doar 5% din interiorul opulent, o mica parte din cele 3.000 de incaperi. Aminteste ca pentru decorarea interioarelor s-a folosit nu mai putin de o tona de tablouri valoroase.

Bulevardul Unirii, mai mare decat originalul din Franta

Din balconul principal, de unde se adresa Ceausescu, se vede Bulevardul Unirii, proiectat dupa Champs-Elysees-ul francez, mai lat insa cu cativa metri si cu 100 de metri mai lung decat “modelul”. Jurnalistul scrie si despre o alta atractie a Romaniei, una bizara, dar care fascineaza turistii – fostele baraci militare unde sotii Ceausescu si-au petrecut utimele clipe, acolo unde, de Craciun, in 1989, au fost impuscati. “O felie de turism cu dictatorul”, exclama acesta, referindu-se la baracile care au fost transformate in muzeu.

Se aminteste ca, in timp ce oamenii luau masa festiva de Craciun, un tribunal militar secret ii gasea pe sotii Ceausescu vinovati, inclusiv de genocid, intr-o camera claustrofobica, ceea ce a dus la impuscarea lor, cu mainile legate la spate. Locul de executie are un aer tragi-comic, noteaza autorul articolului, referindu-se la conturul de vopsea alba, ce sugereaza doua corpuri cazute.

Sursa foto: realitatea.net [/sociallocker]